Az ADR a veszélyes áruk szállítására vonatkozó nemzetközi egyezmény, amely rögzíti, hogy milyen szabályok és előírások vonatkoznak ezen anyagok belföldi és a nemzetközi közúti forgalomban történő fuvarozására.

Az ADR tábla

A veszélyes rakományt szállító járműveket minden esetben a veszélyre figyelmeztető táblákkal, azaz ADR táblákkal kell ellátni.

Az ADR tábla két célt szolgál: egyrészt a közlekedésben résztvevők figyelmét hívja föl arra, hogy az adott jármű valamilyen veszélyes árut szállít, másrészt pedig egy esetleges baleset vagy katasztrófa esetén szolgáltat fontos információt arról, hogy milyen anyaggal is állunk szemben.

ADR tanfolyam és vizsga

ADR tanfolyam és vizsga

Az ADR tábla fajtái

A veszélyre figyelmeztető ADR táblák narancssárga színűek, és két csoportjukat különböztetjük meg: ezek a szám nélküli, illetve a számos ADR táblák.

A számos ADR táblán található számok pontosan megmutatják, hogy milyen veszélyességi osztályba tartozik az adott rakomány. A számok a fő veszélyt, a járulékos veszélyt, illetve a veszélyes anyag UN számát is megmutatják, így a veszélyes áru könnyen beazonosítható.

Küldeménydarabos szállítás esetén elegendő a járművön a szám nélküli ADR tábla használata, hiszen ebben az esetben a csomagoláson megtalálhatóak a szükséges figyelmeztetések, a tartányos szállításnál és az ömlesztett szállításnál azonban a számos ADR tábla használata kötelező.

Fontos megjegyezni, hogy a helytelen vagy hiányos ADR táblákkal ellátott járművek igen veszélyesek lehetnek, hiszen egy rendkívüli esemény során félrevezethetik a katasztrófa elhárítására kiérkezőket, ezért mindig nagy gonddal kell eljárni az ADR táblák esetén.

Tudjon meg többet a témáról! Jelentkezzen még ma ADR tanfolyamainkra!

Hasonló cikkek

Jogszabályok mentén – a Veszélyes áru bizton... Statisztikai adatok szerint jelenleg, megközelítőleg az összes szállított árumennyiségnek közel 15 %-a veszélyes áru, így ennek fényében van szükség v...
Az ADR tanácsadó szerepe A veszélyes áruk szállítása tanácsadó nélkül tilos Minden olyan vállalkozásnak törvényben meghatározott kötelessége ADR vizsgát megszerzett tanácsadó...
Az ADR nem-tartányos tanfolyamra épülő kiegészítés... Aki veszélyes áruk szállításával akar foglalkozni, annak speciális tanfolyamokat kell elvégezni. Az ADR (azaz a francia „Accord européen relatif au tr...
Undort keltő anyagok szállítása Az undort keltő anyagok besorolása Az ember életvitele és termelőtevékenysége során – akár falun, akár városban él – számos olyan hulladék és mellékt...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!