Az ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route”, azaz „Európai egyezmény a veszélyes áruk közúti szállításáról” rövidítése) a veszélyes anyagok közúton történő szállításának feltételeiről szóló megállapodás.

A dokumentum magából a megállapodásból és két mellékletből áll. Az A melléklet címe az  „Általános előírások és a veszélyes anyagokra és tárgyakra vonatkozó előírások”, a B mellékleté pedig „A szállítóeszközökre és a szállításokra vonatkozó előírások”.

ADR tanfolyam és vizsga

ADR tanfolyam és vizsga

Ismeretfelújító tanfolyamok

Az ADR ismeretfelújító tanfolyamok a B melléklet 8.2 fejezetében található előírásoknak megfelelő szaktanfolyamok. Az ismeretfelújítás célja, hogy a hallgató meghosszabbíthassa tartányos vagy nem-tartányos ADR ismereteit és a vizsga révén meghosszabbítsa ADR tartányos vagy nem- tartányos bizonyítványát.

A tartányos ADR ismeretfelújító tanfolyam elérhető az egyes árucsoportokra külön-külön is (pl. 2., 3., 5.1-9), de összevont vizsgákat is lehet tenni (2. és 3.; 2., 3. és 5.1-9.; 2 és 5.1-9; 3 és 5.1-9).

Az ADR nem-tartányos ismeretfelújító tanfolyam a 2-9 osztályokra vonatkozik (kivéve 7 osztály). Aki az 1. és/vagy 7. áruosztályra szeretné felújítani az ADR bizonyítványát, az a nem-tartányos tanfolyam sikeres megújítása után teheti meg. Ezen szakosító ismeretfelújító tanfolyamokat követően a gépkocsivezető mindenféle veszélyes áruosztályt fuvarozhat, kivéve a tartányban szállíthatóakat.

A tanfolyam sajátossága, hogy a hiányzás nem megengedett, azokat a tanulókat, akik nem voltak jelen az órákon, nem lehet vizsgára bocsájtani. Tantárgyi felmentések sem lehetségesek.

Az ismeretfelújító tanfolyam általános/alap- és speciális ismeretekből áll, a vizsga írásban és gyakorlatban történik. Sikeres vizsga esetén a tanulók hatósági bizonyítványt kapnak.

A tanfolyamok feltételei

Az ismeretfelújító tanfolyamon való részvétel feltétele az adott kategóriából meglévő ADR bizonyítvány megléte és érvényessége. Nagyon figyeljünk oda a lejárat dátumára, mert a  bizonyítvány érvényességének lejárta után ismeretfelújító vizsgával nem lehet hosszabbítást kérni, hanem alaptanfolyamot kell végezni! Jelentkezzen még ma ADR tanfolyamainkra!

Hasonló cikkek

Képzés és továbbképzés Az ADR biztonsági tanácsadó munkája, illetőleg a hozzá kötődő jogszabályok meglehetősen komplexek, így az alapképzés elvégzése után, ötévente ismeretf...
A biztonsági tanácsadó feladatai Az ADR 1.8.3 előírásai, illetve a 25/2014 (IV.30.) NFM rendelet szerint a veszélyes áruk közúti, vasúti vagy belvízi, tartányos vagy nemtartányos, öml...
Fontos szabályok Az ADR igazolvány 5 évig érvényes, így az ötödik évben meg kell hosszabbítani azt, amihez ADR ismeretfelújító tanfolyamot valamint ADR ismeretfelújító...
Kötelező az ADR vizsga Magyarországon törvények és jogszabályok írják elő a veszélyes áru szállításának körülményeit, és ahogy az tudvalevő veszélyes áru szállításával csak ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!