Az ADR (Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route”, azaz „Európai egyezmény a veszélyes áruk közúti szállításáról” rövidítése) a veszélyes anyagok közúton történő szállításának feltételeiről szóló megállapodás.

A dokumentum magából a megállapodásból és két mellékletből áll. Az A melléklet címe az  „Általános előírások és a veszélyes anyagokra és tárgyakra vonatkozó előírások”, a B mellékleté pedig „A szállítóeszközökre és a szállításokra vonatkozó előírások”.

ADR tanfolyam és vizsga

ADR tanfolyam és vizsga

Ismeretfelújító tanfolyamok

Az ADR ismeretfelújító tanfolyamok a B melléklet 8.2 fejezetében található előírásoknak megfelelő szaktanfolyamok. Az ismeretfelújítás célja, hogy a hallgató meghosszabbíthassa tartányos vagy nem-tartányos ADR ismereteit és a vizsga révén meghosszabbítsa ADR tartányos vagy nem- tartányos bizonyítványát.

A tartányos ADR ismeretfelújító tanfolyam elérhető az egyes árucsoportokra külön-külön is (pl. 2., 3., 5.1-9), de összevont vizsgákat is lehet tenni (2. és 3.; 2., 3. és 5.1-9.; 2 és 5.1-9; 3 és 5.1-9).

Az ADR nem-tartányos ismeretfelújító tanfolyam a 2-9 osztályokra vonatkozik (kivéve 7 osztály). Aki az 1. és/vagy 7. áruosztályra szeretné felújítani az ADR bizonyítványát, az a nem-tartányos tanfolyam sikeres megújítása után teheti meg. Ezen szakosító ismeretfelújító tanfolyamokat követően a gépkocsivezető mindenféle veszélyes áruosztályt fuvarozhat, kivéve a tartányban szállíthatóakat.

A tanfolyam sajátossága, hogy a hiányzás nem megengedett, azokat a tanulókat, akik nem voltak jelen az órákon, nem lehet vizsgára bocsájtani. Tantárgyi felmentések sem lehetségesek.

Az ismeretfelújító tanfolyam általános/alap- és speciális ismeretekből áll, a vizsga írásban és gyakorlatban történik. Sikeres vizsga esetén a tanulók hatósági bizonyítványt kapnak.

A tanfolyamok feltételei

Az ismeretfelújító tanfolyamon való részvétel feltétele az adott kategóriából meglévő ADR bizonyítvány megléte és érvényessége. Nagyon figyeljünk oda a lejárat dátumára, mert a  bizonyítvány érvényességének lejárta után ismeretfelújító vizsgával nem lehet hosszabbítást kérni, hanem alaptanfolyamot kell végezni! Jelentkezzen még ma ADR tanfolyamainkra!

Hasonló cikkek

ADR tanácsadó képzés Az ADR tanácsadó képzés kiváló lehetőség mindenki számára, aki hosszabb ideje foglalkozik már valamilyen formában veszélyes árú szállítással. A hossza...
Kötelező az ADR vizsga Magyarországon törvények és jogszabályok írják elő a veszélyes áru szállításának körülményeit, és ahogy az tudvalevő veszélyes áru szállításával csak ...
Szabályok mentén: az ADR vizsga Az ADR jogszabályok szigorúak, egyértelműek, de időről-időre változnak, illetőleg újak jönnek helyettük. Ezért kell mindenkinek, aki veszélyes áru szá...
Az ADR oktatásról Mindenki érintett, aki valamilyen formában részt vesz a szállítási folyamatban. Magát az ADR egyezményt még 1957-ben Genfben írták alá, de csak tíz év...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!