A mezőgazdasági vegyszerek szállítása

A mezőgazdasági vegyszerek teljes köre az ADR megállapodás hatálya alá tartozik. A 7/2011. (III. 8.) NFM rendelet előírásai szerint azonban, ha lassú járművel vagy mezőgazdasági vontatóval történik a szállítás, akkor nem az ADR veszélyes anyagok szállításáról szóló megállapodás figyelembevételével (azaz ADR tanfolyam elvégzése nélkül, ADR vizsga és igazolvány nélkül is) lehet a szállítást végezni.

A szállítható anyagok körét (műtrágya, gázolaj, növényvédő szerek), a szállítási sebességet (maximum 40 km/h) és a szállítás maximális távolságát (maximum 25 km) a rendelet szabályozza.

ADR tanfolyamok

ADR tanfolyamok

A Mezőgazdasági vegyszerszállító tanfolyam

A Mezőgazdasági vegyszerszállító szaktanfolyam a Transzport Studiumnál az ADR tanfolyamok csoportjába került besorolásra, ennek ellenére a mezőgazdasági vegyszerek nem az ADR hatálya alá tartozó szállítási módjaival kapcsolatos előírásokkal és lehetőségekkel ismerteti meg a hallgatókat. Javasolt a részvétel a mezőgazdasági járművek és lassú vontatók sofőrjei és járműkísérői számára, akik ADR igazolvány nélkül szándékoznak mezőgazdasági vegyszereket szállítani.

A tanfolyam során olyan előírásokkal és praktikus ismeretekkel ismerkednek meg a hallgatók, amelyeket ezen veszélyes anyagok szállítása során, felrakodásakor, a jármű előkészítése, átvétele és tisztítása folyamán alkalmazni kell a biztonságos szállítás érdekében. Megismerkednek a szállítandó anyagok tulajdonságaival, kezelésével, továbbá az esetleges károk elhárításának lehetőségeivel is.

A tantárgyak a következők:

  • Általános ismeretek, főbb veszélyek,
  • Szállító egységek és jelölések,
  • Rakodási és kárelhárítási ismeretek

Mindhárom tantárgyból szóbeli vizsgákat kell tenni az oktatás napján. Sikeres vizsga esetén hatósági bizonyítványt állítunk ki.

A tanfolyam egy napos időtartamú, ezért a jelenlét minden órán kötelező, sem a hiányzás nem elfogadható, se tantárgyi felmentésnek nincs helye.

A tanfolyam elvégzésének nincs előfeltétele, a kiadott bizonyítványt nem kell később megújítani, az visszavonásig érvényes.

Hasonló cikkek

ADR nem-tartányos alapképzés A veszélyes áru szállítására vonatkozó oktatás feltételei A veszélyes áruk szállításának körülményeiről született ADR megállapodás (a francia „Accord...
Elveszett ADR oktatási igazolvány pótlása A veszélyes árukat fuvarozó gépjárművezetőknek, és a fuvarozás valamint árukezelés egyéb résztvevőinek az ADR tanfolyami végzettséget igazoló kártyáva...
Milyen ADR tanfolyam való Önnek? Manapság egyre több szállítmányozási cég várja el leendő dolgozóitól, gépjárművezetőitől, hogy rendelkezzenek ADR bizonyítvánnyal. A trendnek köszönhe...
Veszélyes vizeken A veszélyes áruk vasúti, közúti vagy belvízi szállításával kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozás vezetésére jogosult személy (vezető) köteles a ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!