Mindenki csak NKH vizsgának ismerte, holott hivatalosan egy ideje már NFM vizsga volt a megnevezés. Ha nem tudta, vagy nem jegyezte meg, akkor ne is törődjön vele, mivel idéntől ismét változás van. Az NKH vizsga hivatalos neve mostantól ITM vizsga.

A névváltozás a negyedik Orbán kormánynak, illetőleg az általuk kialakított új kormányzati struktúrának köszönhető. Ugyanis különálló entitásként, nyolc év után megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, amit még 2010-ben, a második Orbán-kormány idején hoztak létre. Akkor a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium feladatait vette át az NFM. A közlekedéspolitika mellett, többek között alájuk tartozott a hazai és uniós fejlesztéspolitika, a kutatás-fejlesztés, a technikai innováció, a klíma- és energiapolitika, de a kiemelt állami szerződések és támogatások vizsgálata is. Egyszóval, meglehetősen sok minden, volt ez így, egészen mostanáig.

NKH-s vizsga? NFM vizsga? Egyik sem! ITM vizsga

NKH-s vizsga? NFM vizsga? Egyik sem! ITM vizsga

Itt az ITM

A közlekedési ágazat teljes irányítását végző Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tehát megszűnt, a feladatkörét pedig az újonnan megalakult Innovációs és Technológiai Minisztérium vette át. Az európai uniós támogatások is ide tartoznak mostantól, mivel a közlekedési beruházások legfőbb forrása innen származik. Az NFM megszűnése nem ment zökkenőmentesen, az átszervezés miatt például hetekig nem lehetett forgalomba helyezni új elektromos és hibrid autókat Magyarországon, mivel nem volt az üzembe helyezéshez szükséges adatlap, merthogy az már az új Innovációs és Technológiai Minisztérium hatáskörébe tartozott.

Személyi változások

A minisztérium vezetője Palkovics László lett, akit egyébként üdvözöl a közlekedési ágazat, mivel jó szakembernek tartják. Palkovics 1965-ben született Zalaegerszegen és a Műegyetem Közlekedésmérnöki karán végzett 1989-ben autógépész szakon. A diploma megszerzése után ott maradt az egyetemen és már 2000-ben egyetemi tanár lett. A tudományos karrier mellett a magyar járműipari beszállítók egyik legfontosabbjánál, a Knorr-Bremsénél 1995 óta töltött be igazgatói posztokat a magyar, a német és az európai szervezeti egységekben. Politikai karrierjét illetően 2014-ben az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási, majd 2016-tól oktatási államtitkára lett. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban egyébiránt Mosóczi László felelős a közlekedésért, de ez nem nagy változás, mivel 2016-tól ugyanez volt a feladata a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban is.

Csak a nevek változnak: NKH, NFM, ITM

Az, hogy mostantól ITM vizsgát kell tenni azoknak, akik gépkezelői jogosítványt szeretnének szerezni, semmiféle változással nem jár az NKH vizsgához képest. Hogy mennyire nem, azt talán jól szemlélteti, hogy mindenki NKH vizsgát emlegetett, amikor az már régen NFM vizsga néven futott. Lényegében nincsen másról szól, minthogy időről-időre más minisztérium hatáskörébe tartozik a vizsga lebonyolítása, de erről a vizsgázónak gyakorlatilag nem is kell tudnia, mivel érdemben nem érinti őt. Sem anyagi, sem bármilyen más vonatkozásban. A hatósági vizsga továbbra is a kijelölt időpontban történik és csak gyakorlati részből áll, ugyanakkor továbbra is kötelező mindazoknak, akik hivatalosan szeretnének gépkezelőként dolgozni.

Hasonló cikkek

Targonca tanfolyam mindenkinek Előképzettség és érettségi nélkül is bárkiből lehet profi targoncás. Szemben sok más képzéssel, a targonca tanfolyamnak azaz egyik nagy előnye, hogy n...
Az árumozgató targonca alkalmazása a kereskedelemb... Az árumozgató gépek, például a targonca, melynek működtetését OKJ-s tanfolyamunkon sajátíthatja el, nélkülözhetetlenek a kereskedelemben. A nehezebb t...
A földmunkagépek fajtái A köznyelvben "bobcat-ként" is emlegetett földmunkagépeket a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről ...
A siker töretlen! A kulcs a gépkezelői jogosítvány... "A sofőröknek és a gépkezelőknek hozta a legnagyobb emelést az év." - Derül ki a Profession.hu 2018-as év munkaerő-piaci helyzetét elemző cikkéből. Ér...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!