A legtöbbünk gyerekkorában szeretett volna buszsofőr lenni, de sajnos sokunk álma nem valósulhatott meg. Az álmokért bizony tenni kell és olykor nem is keveset. A felnőttek világában tovább nehezítik a dolgot a jogszabályok és a bürokrácia olykor nem könnyen értelmezhető kényes kérdései. Mi kell ahhoz, hogy valaki buszsofőr és vállalkozó legyen?

Vállalkozói tanfolyamok - Autóbuszos személyszállító vállalkozó

Vállalkozói tanfolyamok – Autóbuszos személyszállító vállalkozó

Hivatalosan persze ezt nem így mondják, de a válasz a következő: mindenekelőtt autóbuszos személyszállítói engedélyre van szükség, majd pedig személyszállító-vállalkozói szakvizsgával kell rendelkezni, vagyis el kell végezni egy vállalkozói tanfolyamot, ha már a GKI képzésen túl vagyunk. Ahhoz, hogy egy vállalkozói képzésre beiratkozzunk, csupán két dolog szükséges: érvényes személyigazolvány és lakcímkártya.

Maga a tanfolyam, nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, mivel nem csupán a járművezetést kell elsajátítanunk. A képzés része többek között jogi ismeretek, személyszállítási ismeretek, munkaügyi ismeretek, gazdasági és pénzügyi vezetői, valamint adózási ismeretek elsajátítása és még hosszan lehetne sorolni a különböző tantárgyakat.

Ha letettük a sikeres vizsgát, akkor sem ülhetünk még volán mögé. Kell, hogy legyen érvényes vállalkozói igazolványunk vagy társas vállalkozás esetén 90 napnál nem régebbi cégkivonat. Ezek az alapfeltételek, de van tovább is, ami annak függvénye, hogy saját autóbusszal rendelkezünk-e avagy sem.

Mint minden vállalkozás esetén igazolásunk kell legyen róla, hogy nincsen a NAV felé tartozásunk. Érvényes erkölcsi bizonyítvány. A gépjárművel kapcsolatos forgalmi engedély, törzskönyv. Nem saját tulajdon esetén pedig, az autóbusz jogszerű használatát igazoló nyilatkozatot kell mellékelni. Ennek tartalmaznia kell a jármű rendszámát, a tulajdonos nevét, valamint a használat jogcímét és időtartamát.

Szükséges továbbá a jármű vezetéséhez a tachográf menetíró készülék beszereléséről egy igazolás, pontosabban okmány. Hogy ha menetrendszerinti autóbuszt vezetünk, akkor ebbe az irányba is vannak kötelezettségeink: a fentieken túl közszolgálati szerződéssel kell rendelkezzünk. Valamint, ha saját autóbuszunk van, akkor egy tárolási engedélyre is szükségünk van. Ha ezek megvannak, csak akkor indulhat a vezetés.

Önnek is szüksége van ezekre a képesítésekre? Jelentkezzen még ma tanfolyamainkra!

Hasonló cikkek

Irányítsa saját cégét árufuvarozó vállalkozóként... Ha már évek vagy akár évtizedek óta foglalkozik árufuvarozással, mára jó rálátással bír a szakmára: látja, mik azok a szempontok, amelyekre fokozottan...
Mit tanulhat a vállalkozói szaktanfolyamokon? Amennyiben hosszú évek vagy akár évtizedek óta dolgozik alkalmazottként, biztosan vágyik már arra, hogy a maga ura lehessen, és ha többek közt az ön m...
A vállalkozói képzés versenyelőny Legyen valaki autóbuszos, árufuvarozó, személygépkocsis személyszállító vagy taxis vállalkozó a munkája során egész biztos találkozni fog olyan kihívá...
A tudás fél siker Sok mindent jelent vállalkozónak lenni, jelent például szabadságot, folyamatos megfelelni akarást a kihívásoknak, jó stressz tűrő képességet és termés...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!