A veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadók megbízásával kapcsolatos jogszabályi előírások

Korábban már írtunk arról, hogy minden, veszélyes áruk szállításával foglalkozó vállalkozásnak kötelező veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadót, röviden ADR tanácsadót alkalmazni. Ez törvényi előírás, azonban a törvény szigorú szabályozása nem csak erre tér ki. Arról is rendelkezik, hogy a tanácsadó(ka)t írásban kell kinevezni (kivéve, ha ezt a feladatot a vállalkozás vezető tisztségviselője látja el), amely dokumentumban meg kell jelölni a munkakezdésének pontos időpontját is. A kinevezési dokumentumnak több személy kinevezése esetén tartalmaznia kell a feladatok megosztását, a felelősségi köröket is.

ADR Veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó tanfolyam

ADR Veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó tanfolyam

A kinevezett tanácsadók személyét a közlekedési hatóságánál is be kell jelenteni. Ha az ADR tanácsadó(k) munka- vagy felelősségi körében, személyében változás áll be, azt a változástól számított 15 napon belül szintén be kell jelenteni, és a bejelentéshez csatolni kell az érintett szakemberek elfogadó nyilatkozatait is. A változásokról nem csak a hatóságot kell értesíteni, hanem a vállalkozás dolgozóit és üzleti partnereit is.

Ha a veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó megbízatása megszűnik, azt szintén 15 napon belül be kell jelenteni, és ez az esemény természetesen nem jelenti azt, hogy a vállalkozás felelőssége változna vagy megszűnne a veszélyes áruk kezelését illetően.

Mire fel ez a szigorúság?

A különböző nemzetek országútjain egyre több veszélyes anyag van úton, becslések szerint napjainkra a fuvarok 15%-a ilyen természetű árukat szállít. Ezek az anyagok egyre veszélyesebbek, egyre nagyobb pusztításra képesek, ha valamilyen módon kikerülnek a természetbe, vagy valamilyen baleset folytán érintkezésbe lépnek más anyagokkal.

Az ADR hatálya alá tartozó anyagok szállítása óriási felelősség és nagyon kimunkált szaktudást igényel. Akar Ön is ilyen megbecsült és nélkülözhetetlen munkakörben dolgozni? Jelentkezzen a Transzport Studium ADR biztonsági tanácsadó tanfolyamára, és ha Ön elég precíz, felelősségteljes és érdeklődő ember, sikeres karriert építhet a veszélyes áruk szállításának területén!

Hasonló cikkek

Az ADR tanácsadó szerepe A veszélyes áruk szállítása tanácsadó nélkül tilos Minden olyan vállalkozásnak törvényben meghatározott kötelessége ADR vizsgát megszerzett tanácsadó...
A tartányos szállítással fuvarozott árukra vonatko... A veszélyes áruk az ADR-előírások szerint az ömlesztett és a küldeménydarabos módszer mellett tartányos formában szállíthatók. Tartányos szállításkor ...
Profi ADR oktatás Mindig is köztudott volt, hogy a magyarok kivételes szellemi tőkét mondhatnak magukénak, és igaz ez az ADR oktatásra is. Aki nálunk tanul, felsőfokon ...
Az utak testőrei Nem volna szép dolog rangsorolni azokat a munkánkat, melyeket hivatásszerűen űznek kormánykerék mögött, de az biztos, hogy az ADR egy egészen speciáli...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!