Aki veszélyes áruk szállításával akar foglalkozni, annak speciális tanfolyamokat kell elvégezni. Az ADR (azaz a francia „Accord européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par route”, vagyis „Európai egyezmény a veszélyes áruk közúti szállításáról” rövidítése) hatálya alá tartozó veszélyes anyagokkal való munkához (rakodás, tárolás, csomagolás, szállítás) szükséges ADR tanfolyamok rendjét átlátni nem egyszerű, de az érdeklődők forduljanak hozzánk bizalommal, mindenkinek mindent elmagyarázunk!

ADR tanfolyamok - Tartányjármű kezelése

ADR tanfolyamok – Tartányjármű kezelése

A Tartányos és nem-tartányos, alapozó, szakosító, felújító stb. tanfolyamok rendjének kiismerése nem ördöngösség, bővebb információkért látogassák meg a Transzport Studium weboldalán a tanfolyamok leírását vagy figyeljék a blog ADR oktatással kapcsolatos cikkeit!

Nézzük az egymásra épüléseket nagy vonalakban!

Az ADR oktatás alapképzése az ADR nem-tartányos tanfolyam, amely a darabos és ömlesztett veszélyes áruk kezeléséről szól. Erre ráépülésként végezhető el a Nem-tartányos szakosító (a Nem-tartányos alapvizsga kiterjesztése az 1. é/vagy 7. áruosztályra) és az ADR Tartányos szakosító képzés, amely a folyékony és gáznemű veszélyes anyagokról szól). Ez utóbbinak azonban előfeltétele a Tartányjármű kezelése elnevezésű képzés, amely részleteiben megmutatja a szállításhoz használt jármű használatának, kezelésének és karbantartásának gyakorlatát.

ADR Tartányjármű kezelése tanfolyam

Az V. kóddal jelölt tanfolyam tulajdonképpen a tartányos tanfolyam gyakorlati részét teszi ki, így olyan jelentkezőket is várunk, akik máshol végezték el az ADR oktatások közül a Tartányos szakosítót, mégsem kaptak megfelelő gyakorlati képzést.

Az egynapos tanfolyam általában havonta egyszer indul, a Tartányos szakosítóval egy időben. Előfeltétele az ADR oktatásból a Nem-tartányos alaptanfolyam megléte, továbbá az érvényes és két évnél nem fiatalabb C kategóriás jogosítvány.

A tanfolyam végén nem állítunk ki hatósági bizonyítványt, a tanulók a képzés elvégzéséről igazolást kapnak.

Hasonló cikkek

Mezőgazdasági vegyszerszállító szaktanfolyam A mezőgazdasági vegyszerek szállítása A mezőgazdasági vegyszerek teljes köre az ADR megállapodás hatálya alá tartozik. A 7/2011. (III. 8.) NFM rendel...
Kockázati tényező A veszélyes áruk szállításával kapcsolatban a hatóságok mindig is szigorú szankciókkal éltek, a nem megfelelő szállítás, illetőleg árukezelés büntetés...
A veszély története Mióta minősül egy adott áru veszélyesnek? Mióta szabályozzák ezek szállítását és egyáltalán mióta van szükség ADR igazolványra, ha speciális fuvarozás...
Az ADR vizsga nem játék Aki veszélyes áru szállítással foglalkozik, annak ADR tanfolyamon kell részt vennie, majd ezt követően ADR vizsgát kell tennie. A követelmények és az ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!