A targoncákat a meghajtásuk alapján három különféle csoportba sorolhatjuk. Ennek megfelelően megkülönböztetünk dízel, gázüzemű, illetve elektromos targoncákat.

Ha valaki targoncavezetői képesítést szerez, akkor mindhárom üzemű targoncát vezetheti az adott gépcsoportban, lehet a targonca gyalogkíséretű, vezetőüléses, vagy vezetőállásos.

OKJ-s targoncavezetői tanfolyam - Emelővillás targonca

OKJ-s targoncavezetői tanfolyam – Emelővillás targonca

Hol használhatóak az elektromos targoncák?

Bár az elektromos targoncák elméletileg mindenhol használhatóak, mégis érdemes kiemelni a zárt terekben történő működtetésüket. Már csak azért is, mert beltéren a dízelüzemű targoncák például nem alkalmazhatóak, így egy hipermarketben, vagy egy bútorüzlet raktárában az elektromos targoncákkal történő árumozgatás ajánlott.

Sőt, az elektromos targoncák olyan szélsőséges körülmények között is megállják a helyüket, mint egy hűtőház, vagyis tényleg semmi sem szab határt a használatuknak.

Az elektromos targoncák valamennyi gépcsoportban megtalálhatóak

Az elektromos targoncák elterjedése igen széleskörű, és valamennyi gépcsoportban megtalálhatóak. Így elérhetők vezetőüléses, állva-vezérelt, gyalogkíséretű, valamint utazóplatformos kivitelben egyaránt.

Az elektromos targoncák a károsanyag-kibocsátás miatt is sokkal jobb választásnak bizonyulnak a dízelüzemű társaikkal szemben. A Li-ion akkumulátorral működő járművek ezenkívül kevesebb energiát fogyasztanak a működésükhöz, és kevesebb karbantartást is igényelnek, ami azt is jelenti, hogy sokkal gördülékenyebb velük a munka.

Az elektromos targoncák kezeléséhez targonca jogosítvány szükséges, amit OKJ-s képzés keretében szerezhetnek meg az érdeklődők.

Hasonló cikkek

Egy OKJ-s targonca jogosítvány, de több targoncára... Az OKJ-s targonca jogosítvány, olyan mint egy jól megvásárolt értékpapír, bármikor pénzzé lehet tenni, ráadásul ez nem egyszeri alkalomra szól, hanem ...
Emelőgépkezelő tanfolyam felosztások Az emelőgépkezelő tanfolyamok szakmáinak csoportosítása Többször írtunk már arról, hogy az emelőgépkezelői, targoncavezetői és földmunkagép-kezelői s...
Miért az OKJ-s gépkezelői jogosítványok az egyik l... Az elmúlt években nem találni olyan felmérést, vagy kutatást, amelynek a toplistájában ne szerepelne legalább egy-két OKJ gépkezelői tanfolyam. Mi a n...
Hogyan dolgozhatok külföldön magyar OKJ-s képesíté... Ha külföldön szeretne elhelyezkedni gépkezelőként, az OKJ-s képesítés megszerzése mellett egy Europass bizonyítvány-kiegészítő dokumentumra is szükség...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!