Hozzávetőleg fél éves türelmi időt kaptak azok a gépkezelők, akik még nem szerezték meg új OKJ-s bizonyítványukat. Többször beszámoltunk róla, hogy 2015. december 31.-ei hatállyal megszűnik a régi (mustársárga) gépkezelői jogosítvány.

A régi OKJ-s végzettségek továbbra is érvényben vannak, mint például a Könnyűgépkezelő vagy Nehézgépkezelő, Targoncavezető. Ezek birtokában a régi “mustársárga jogosítványok” egyszerű típusvizsgával megújíthatók.

Régi mustársárga gépkezelő jogosítvány - OKJ-s Gépkezelő tanfolyamok

Régi mustársárga gépkezelő jogosítvány – OKJ-s Gépkezelő tanfolyamok

Tavaly év végén, egészen pontosan 2015. december 29-én új rendelet (74/2015. (XII. 29.) NFM rendelet) született, amely módosította a 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendeletet “a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról”. Ezek a változtatások 2016.  január 1-től már hatályba is léptek és egységesen vonatkoznak minden közúti áruszállításhoz kapcsolódó árumozgatásra alkalmas gépre, továbbá a járműre szerelt, önjáró vagy vontatott, valamint a közutak építéséhez, fenntartásához használt emelő-, rakodó- és útépítő gépre.

Két fontos módosítás

A legfontosabb változás, hogy a gépkezelői jogosítványt mostantól nem attól teszik függővé, hogy az adott emelő- és rakodógéppel milyen munkát végez a gépkezelő, hanem attól, hogy maga a gép milyen munkavégzésre alkalmas. Idéntől egységesen, minden közúti áruszállításhoz kapcsolódó árumozgatásra alkalmas gép, továbbá a járműre szerelt, önjáró vagy vontatott, valamint a közutak építéséhez, fenntartásához használt emelő-, rakodó- és útépítő gép kezeléséhez szükség van a szakirányú szakmai OKJ-s végzettség mellett olyan gépkezelő jogosítványra, mely bejegyzéseiben szerepel a használni kívánt gépcsoport azonosítószáma. Függetlenül attól, hogy az adott munkagéppel milyen munkafolyamatot, hol vagy mikor végez a gépkezelő.

A rendelet másik fontos pontja, az említett hosszabbítás, vagyis hogy a régi “mustársárga” építőgép-kezelői jogosítványok érvényességének dátumát az 2015. december 31-ről 2016. június 30-ra változtatták. Eddig az időpontig tehát lehet még dolgozni a régi papírral is. Ettől az időponttól azonban csak és kizárólag a gépcsoportok bejegyzéseit tartalmazó új gépkezelői jogosítvány lesz érvényes.

Az új rendelet alapján, a következő képesítések szerezhetők meg:

  • Targoncavezető,
  • Emelőgépkezelő (kivéve targonca)
  • Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő
  • Energiaátalakító-berendezése kezelője
  • Alapozás, közmű- és fenntartási-gép kezelő
  • Útépítő- és karbantartógép kezelő
  • Építési anyagelőkészítő gép kezelője

Hasonló cikkek

Hogyan zajlik egy OKJ-s targoncavezetői tanfolyam ... Az OKJ, azaz az Országos Képzési Jegyzék tartalmazza a Magyarországon megszerezhető szakmák felsorolását, illetve a megszerzésükhöz szükséges képzések...
Több NKH vizsga, nagyobb esély A gépkezelői szakma mindig keresett volt, a targoncavezető pedig egyenesen sláger szakmának mondható, abban a tekintetben, hogy év az évre a legkerese...
Három az egyben Amióta gépesített az anyagmozgatás folyamatosan munkaerőt kíván, a munkavégzés jelentős része targoncákkal történik, a targoncavezetés előfeltétele pe...
Fókuszban az anyagmozgatás Mindössze 8. általános iskolai végzettség, egészségügyi alkalmasság és a hatósági vizsga időpontjáig betöltött 18. éves életkor szükséges ahhoz, hogy ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!