A közösségi alapon szerveződő, személyszállítási tevékenységet végző Uber 2014 óta már Magyarországon is elérhető. Mivel sem saját járműflottája, sem pedig diszpécserszolgálata nincs – egy telefonos applikációra van csupán szükség, ha igénybe akarjuk venni –, sokkal alacsonyabb tarifákat kínál, mint a hagyományos taxik, éppen ebben rejlik a vonzereje is.

GKI tanfolyam - Uber tanfolyam és vizsga

GKI tanfolyam – Uber tanfolyam és vizsga

Vonzó az Uber a sofőrök számára

A másik vonzerő pedig a sofőröket érinti, ugyanis ők úgy gondolják, hogy nekik nincs szükségük külön tanfolyam elvégzésére, ha Uber-sofőrök szeretnének lenni. Márpedig ez tévedés! A 176/2015. (VII. 7.) Korm. rendelet szerint a személyszállító szolgáltatás személygépkocsival, ellenérték –fejében végzett tevékenység, ezt csak hatósági engedély birtokában lehet végezni, a feltételek teljesülése esetén. A feltételek vonatkoznak a megfelelő járműre és a megfelelő gépkocsivezetőre. A személyi feltételek sorában ott szerepel a képzettség, amit sikeres vizsgával lehet igazolni.

Ha valakit az előre lefektetett kritériumok alapján alkalmasnak találnak a feladatra, akkor máris autóba pattanhat, és végezheti is a személyszállítói tevékenységet. A folyamat azonban csak látszólag ilyen egyszerű, mert egy Uber-sofőr is számos buktatóval találkozhat a fentieken túl is, ha nem ismeri a rá vonatkozó szabályokat.

Mikor büntethető az Uber-sofőr?

Azt minden Uber-sofőrnek tudnia kell, hogy az általa végzett tevékenységből befolyt jövedelme után adóznia kell. Amennyiben ezt elmulasztja, bírságra számíthat, de nem ez az egyetlen eset, amikor büntethető a sofőr.

Az alábbi szabálytalanságokat sem nézi jól szemmel a NAV: ha az Uber-sofőr nem rendelkezik adószámmal, vagy ha nem ad a fuvar végén számlát. Akkor is várható büntetés, ha nincs a sofőrnél sem számla-, sem nyugtatömb, méghozzá nem is kevés – akár 200.000 forintos mulasztási bírságot is kiszabhat az adóhatóság.

Ezeket a szabálytalanságokat sokszor nem is szándékosan követik el a sofőrök, egyszerűen abból fakadnak, hogy nem ismerik a rájuk vonatkozó előírásokat. Ha viszont elvégeznék az ide vonatkozó szakirányú tanfolyamokat (gépkocsivezető, vállalkozó), akkor tisztában lennének a személyszállítói szolgáltató tevékenységre vonatkozó minden hatósági előírással. Ha nincs tisztában a feltételekkel, olvassa el vonatkozó cikkünket a témában, hogy hogyan lehet Uber-sofőr legálisan!

Hasonló cikkek

Érdemes GKI vizsgát tenni A GKI kártya megszerzéséhez, majd az öt évente történő megújításához is tanfolyamot kell végezni és GKI vizsgát kell tenni. Érvényes ez egyaránt az au...
Az utak szerelmeseinek GKI alapképzésen kell részt vennie mindenkinek, aki közúton árufuvarozással vagy autóbuszos személyszállítással foglalkozik. A tanfolyam elvégzését kö...
Büntetik, ha nincs GKI Lassan nyolc éve lesz, hogy kötelezővé tették a GKI kártyát, no persze azoknak, akik hivatásos sofőrként teherautót kívánnak vezetni. A GKI, ha esetle...
A gépkocsivezető magatartásának következményei a c... Már az első találkozás alkalmával, akaratlanul is kialakítunk egy képet magunkban azon személyekről, termékekről, szolgáltatásokról, cégekről, amelyek...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!