A közúti szállításban a rakomány rögzítése többféle módon is történhet – ezek közül érdemes mindig a legcélszerűbbet kiválasztani a balesetek megelőzése, valamint az áru biztonsága érdekében.

Rakományrögzítés tanfolyam

Rakományrögzítés tanfolyam

A torlaszolásos rögzítés

Mint ahogy a neve is mutatja, a torlaszolásos rögzítés azt jelenti, hogy az árut egy rögzített elemhez illesztik – ez éppúgy lehet a jármű felépítménye (oldalfalak, homlokfalak), mint a rakoncák, vagy a különféle párnázóanyagok: támasztó- és rögzítőfák, légzsákok, de akár rakodólapok is.

A torlaszolásos rögzítés akkor lesz igazán hatékony, amennyiben a rakomány darabjai mind egymáshoz, mind pedig a torlaszolóelemhez tökéletesen illeszkednek, ennek hiányában párnázóanyagokkal kell kitölteni a réseket.

Kötözéses rögzítés

A kötözéses rögzítés annyit jelent, hogy az áru összefogását láncok, hevederek és egyéb, erre alkalmas anyagok alkalmazásával érik el, ami egyúttal a rakomány elmozdulását is megakadályozza.

A kötözés lehet leszorításos, hurkos, továbbá ferde kötözés, illetve ezek tetszőleges kombinációja. A leszorításos kötözés esetén a kötözőeszköz az áru tetejére kerül, ami így megakadályozza, hogy a rakomány elcsússzon vagy felbillenjen.

A hurkos kötözés esetén a rakomány a jármű egyik oldalához kerül rögzítésre, ezáltal az áru nem tud elcsúszni a másik irányba. Ha a hurkos kötözést mindkét irányban alkalmazzák, a rakomány garantáltan nem borul majd föl.

Torlaszolásos és kötözéses rögzítés kombinálása

Természetesen a torlaszolásos rögzítés a kötözéses rögzítéssel együtt is alkalmazható, attól függően, hogy milyen rakományt szállítunk – kerekes jármű fuvarozása esetén például kifejezetten ajánlott a két mód kombinálása.

Rakományrögzítő képzés

Iskolánkban megfelelő létszám esetén indít rakományrögzítő tanfolyamot, melynek keretében az iskola saját tulajdonú felépítményen tanulják meg a hallgatók a rakományrögzítés fortélyait.

Hasonló cikkek

Milyen okmányokat kell a gépjárművezetőnek magánál... A gépjárművezetőnek azon felül, hogy jól képzetten, felelősséggel és balesetmentesen el kell tudnia vezetni a tehergépkocsit a kiindulási pontról a cé...
Biztonságos vezetés télen is A téli időszak – a havas utak, a jég, a lefagyott aszfalt – nagy kihívások elé állítja a sofőröket. Egy személygépkocsit sem egyszerű ilyenkor vezetni...
A helyes rakományrögzítés 10 alapszabálya Vannak bizonyos szabályok, amelyeknek a szállított áru jellegétől függetlenül teljesülniük kell a rakományrögzítésnél ahhoz, hogy a rakomány biztonság...
Árufuvarozás az EU-ban 3,5 t-nál nagyobb járművekk... Közúti árutovábbítási engedély A 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet rendelet hatálya alá többek között a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek,...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!