Az undort keltő anyagok besorolása

Az ember életvitele és termelőtevékenysége során – akár falun, akár városban él – számos olyan hulladék és melléktermék jön létre, amely a legtöbbünkben undort kelt. Ezek a termékek részben mérgezőek, részben fertőzőek, részben kellemetlen szagúak, ezért lehetőség szerint zárt láncban mozgatva kerülnek tartályokba vagy tartálykocsiba, majd közúti szállítójárműre és annak segítségével a megsemmisítés helyére. Azon undort keltő termékek közül azok, amelyek mérgezőek vagy fertőzőek, az ADR 6.1-es, illetve 6.2 osztályába tartoznak, amelyek csak undort keltőek, már más elbírálás alá esnek.

Ez utóbbi anyagok – amelyekről teljes lista nem létezik, csak néhány példával élünk: istállótrágya, hígtrágya, kommunális hulladék, állati tetemek és melléktermékek (szarv, bőr, pata, csontok, zsigerek) stb. – 1995 január 1. óta nem tartoznak az ADR hatálya alá.

Undort keltő anyagok szállítása

Undort keltő anyagok szállítása

Undort keltő anyagok szállítása tanfolyam

A 61/2013. (X. 17.) NFM rendelet szerint az ADR osztályaiba nem sorolható undort keltő anyagok szállítását csak a megfelelő tanfolyami végzettséggel rendelkező gépkocsivezető végezheti. A tanfolyam elvégzésének feltétele nincs, de mivel az oktatott tudás az ADR képzésekhez szorosan kapcsolódik, ezért azokkal párosítva hirdetjük meg.

A tanfolyam célja az undort keltő anyagok szállításának biztonságossá tétele, a szállításukkal járó kockázatok mérséklése, illetve az esetlegesen keletkező károk csökkentése. Az oktatás során nem csak az előírásokat ismertetjük meg a hallgatókkal, hanem praktikus ismereteket is szerezhetnek arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet gördülékenyen, biztonságosan, kényelmesen szállítani a különféle undort keltő anyagokat, illetve el tudják kerülni az azok okozta kellemetlenségeket, egészségkárosító hatásokat.

A tanfolyam időtartama 1 nap, az oktatás során két tantárgy anyagainak elsajátítása történik meg: alapismeretek és szállítási ismeretek. A vizsga az oktatás napján zajlik, a sikeres vizsgáról a tanúsítványt a Közlekedési Hatóság állítja ki. Jelentkezzen még ma képzésünkre!

Hasonló cikkek

Az ADR tanácsadó tanfolyamról ADR tanácsadó tanfolyamot kell végeznie mindenkinek, aki ADR biztonsági tanácsadóként szeretne dolgozni. Fontos tudni, hogy 2003. január 1-től mind az...
Szabályok és kötelezettségek Veszélyes jellegéből adódóan az ADR előírásait a technikai haladásnak megfelelően folyamatosan fejlesztik, a módosítások és kiegészítések 2 évenként l...
Veszélyes vizeken A veszélyes áruk vasúti, közúti vagy belvízi szállításával kapcsolatos tevékenységet végző vállalkozás vezetésére jogosult személy (vezető) köteles a ...
ADR nem-tartányos alapképzés A veszélyes áru szállítására vonatkozó oktatás feltételei A veszélyes áruk szállításának körülményeiről született ADR megállapodás (a francia „Accord...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!