A vezetés (személygépkocsi vagy épp teherautó esetében) csak bizonyos tudás és ezt igazoló dokumentumok megléte esetében lehetséges, ráadásul vannak olyan szituációk, amikor egyetlen papír nem elég ahhoz, hogy egy adott árut elszállíthassunk egyik helyről a másikra.

Az ADR egy speciális bizonyítvány, amit különleges esetekben használhatunk. De ne titkolózzunk tovább, nézzük meg, mikor!

ADR igazolvány - ADR tanfolyamok és vizsga

ADR igazolvány – ADR tanfolyamok és vizsga

Miért van szükség ADR oktatási bizonyítványra?

Az ADR oktatási bizonyítványra akkor van szüksége a gépjárművezetőnek, ha veszélyes árut szállító járművet kell vezetnie.

A bizonyítványt Magyarországon 1979 óta, a veszélyes Áruk Szállításáról szóló európai megállapodás aláírása és kihirdetését követően kérik el a sofőröktől. Ez egyfajta biztosíték arra, hogy a gépjárművet vezető személy rendelkezik a megfelelő tudással ahhoz, hogy egy ilyen helyzetben megfelelő döntéseket hozzon.

Mikor van szükség ADR-re?

Akkor van szükség rá a bizonyítványra, ha a gépjármű robbanóanyagot, radioaktív anyagot vagy bármilyen más ADR szerint veszélyesnek tartott árut szállít.

 Az ADR bizonyítvány érvényessége

A bizonyítvány megszerzéséhez a következő feltételeknek kell teljesülniük: a tanfolyamon részt venni kívánó személy legalább 20 éves, legalább 8 osztályos általános iskolai végzettsége van, valamint rendelkezik a legalább 2 éves „B” kategóriás vezetői engedéllyel.

Sikeres vizsga esetén a bizonyítvány öt évig érvényes, ezt követően pedig a következővizsgát még a lejárat előtti évben meg kell újítani ahhoz, hogy munkánkat zökkenőmentesen folytatni tudjuk. Jelentkezzen még ma tanfolyamainkra!

 

Hasonló cikkek

A tartányos szállítással fuvarozott árukra vonatko... A veszélyes áruk az ADR-előírások szerint az ömlesztett és a küldeménydarabos módszer mellett tartányos formában szállíthatók. Tartányos szállításkor ...
Szállítás másként Az ADR vizsgát mindenkinek komolyan kell venni, aki veszélyes áruval foglalkozik. A veszélyes áruk szállítása bonyolult feladat, így nem véletlen, hog...
A biztonsági tanácsadó feladatai Az ADR 1.8.3 előírásai, illetve a 25/2014 (IV.30.) NFM rendelet szerint a veszélyes áruk közúti, vasúti vagy belvízi, tartányos vagy nemtartányos, öml...
A veszélyes anyagokat szállító járművek kötelező f... A veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályokat megfogalmazó ADR többek közt azt is előírja, milyen kötelező felszereltséggel kell rendelkeznie...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!