Az undort keltő anyagok besorolása

Az ember életvitele és termelőtevékenysége során – akár falun, akár városban él – számos olyan hulladék és melléktermék jön létre, amely a legtöbbünkben undort kelt. Ezek a termékek részben mérgezőek, részben fertőzőek, részben kellemetlen szagúak, ezért lehetőség szerint zárt láncban mozgatva kerülnek tartályokba vagy tartálykocsiba, majd közúti szállítójárműre és annak segítségével a megsemmisítés helyére. Azon undort keltő termékek közül azok, amelyek mérgezőek vagy fertőzőek, az ADR 6.1-es, illetve 6.2 osztályába tartoznak, amelyek csak undort keltőek, már más elbírálás alá esnek.

Ez utóbbi anyagok – amelyekről teljes lista nem létezik, csak néhány példával élünk: istállótrágya, hígtrágya, kommunális hulladék, állati tetemek és melléktermékek (szarv, bőr, pata, csontok, zsigerek) stb. – 1995 január 1. óta nem tartoznak az ADR hatálya alá.

Undort keltő anyagok szállítása

Undort keltő anyagok szállítása

Undort keltő anyagok szállítása tanfolyam

A 61/2013. (X. 17.) NFM rendelet szerint az ADR osztályaiba nem sorolható undort keltő anyagok szállítását csak a megfelelő tanfolyami végzettséggel rendelkező gépkocsivezető végezheti. A tanfolyam elvégzésének feltétele nincs, de mivel az oktatott tudás az ADR képzésekhez szorosan kapcsolódik, ezért azokkal párosítva hirdetjük meg.

A tanfolyam célja az undort keltő anyagok szállításának biztonságossá tétele, a szállításukkal járó kockázatok mérséklése, illetve az esetlegesen keletkező károk csökkentése. Az oktatás során nem csak az előírásokat ismertetjük meg a hallgatókkal, hanem praktikus ismereteket is szerezhetnek arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet gördülékenyen, biztonságosan, kényelmesen szállítani a különféle undort keltő anyagokat, illetve el tudják kerülni az azok okozta kellemetlenségeket, egészségkárosító hatásokat.

A tanfolyam időtartama 1 nap, az oktatás során két tantárgy anyagainak elsajátítása történik meg: alapismeretek és szállítási ismeretek. A vizsga az oktatás napján zajlik, a sikeres vizsgáról a tanúsítványt a Közlekedési Hatóság állítja ki. Jelentkezzen még ma képzésünkre!

Hasonló cikkek

Biztonságban az utakon A veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó feladata sokrétű és nagy figyelmet kíván. A felelősségteljes munkakör folyamatosan kihívást támaszt a ...
ADR vizsga A veszélyes áruk szállítását a gépjárművezető csak ADR vizsga birtokában végezheti. Az ADR vizsga megszerzésének feltétele pedig a megfelelő tanfolyam...
A veszélyes anyagokat szállító járművek kötelező f... A veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályokat megfogalmazó ADR többek közt azt is előírja, milyen kötelező felszereltséggel kell rendelkeznie...
Jogszabályok mentén – a Veszélyes áru bizton... Statisztikai adatok szerint jelenleg, megközelítőleg az összes szállított árumennyiségnek közel 15 %-a veszélyes áru, így ennek fényében van szükség v...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!