A veszélyes anyagok közúti, vasúti és vízi szállítása egyaránt rendkívül precíz és alapos szakértelmet igényel. Az ADR biztonsági tanácsadó tanfolyam a környezetre ártalmas anyagok szállításának biztonságára ügyelő szakembereket képezi ki.

Egészen pontosan mit csinálnak az ADR biztonsági tanácsadók?

Az ADR biztonsági tanácsadók gondoskodnak arról, hogy a veszélyes árukat mindig pontosan az előírásoknak megfelelően és a lehető legbiztonságosabban szállítsák közúton. Az ADR veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó a közúti szállítás minden fázisát precízen figyelemmel követi és irányítja. Felelőssége tehát óriási.

ADR veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó tanfolyam

ADR veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó tanfolyam

Az ADR biztonsági tanácsadó felügyel azért, hogy a veszélyes anyagokkal kapcsolatos szállítás, csomagolás, töltés, rakodás, ürítés, gyűjtés biztonságos legyen, valamint az anyagokkal kapcsolatos munkákat megtervezi és dokumentálja is. Biztosítja a megbízó vállalkozást arról, hogy a biztonsági és jogszabályi előírásoknak megfelelően zajlottak a veszélyes anyagokkal kapcsolatos műveletek.

Milyen esetekben szükséges ADR biztonsági tanácsadót alkalmazni?

A 25/2014 (IV.30) NFM rendelet előírásai szerint minden olyan vállalkozás köteles ADR, RID vagy ADN biztonsági tanácsadót foglalkoztatni, amely veszélyes áruk közúti, vasúti vagy belvízi szállításával kapcsolatos tevékenységet folytat. Magyarul minden olyan vállalkozásnak kötelező ADR, RID vagy ADN biztonsági tanácsadót foglalkoztatnia, amely valamilyen formában (csomagol, szállít vagy felad) kezel veszélyes anyagú árut és amelyet ADR szabályok szerint szállítás esetén veszélyességi osztályt jelölő narancssárga táblával kell ellátni.

Ugyanakkor ADR veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó lehet akár a vállalkozás vezetője vagy már korábban alkalmazott munkaerője is, amennyiben rendelkezik a megfelelő képesítéssel.

Mennyire piacképes szakma?

Ahogy az előző fejezetben írtuk, minden veszélyes anyagokkal foglalkozó vállalkozásnak alkalmaznia kell ADR biztonsági tanácsadót, így ebből adódik, hogy a szakma hosszú távon nyújt elhelyezkedési lehetőséget belföldön és külföldön egyaránt.

Veszélyes?

Mint minden ADR szakma, így a biztonsági tanácsadó munkája sem veszélytelen, de a tanfolyam felkészít a legváratlanabb helyzetek szakszerű megoldására is.

Kiből lehet ADR veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó?

Alap szaktanfolyamra az jelentkezhet, aki

  • felsőfokú végzettséggel rendelkezik és legalább két évig veszélyes áru szállítással kapcsolatos feladatot látott el, vagy
  • középfokú végzettséggel rendelkezik és legalább öt évig veszélyes áru szállítással kapcsolatos feladatot látott el, vagy
  • az ADN-nel, ADR-rel vagy RID-del kapcsolatos hatósági feladatot lát el.

Mennyi idő alatt lehet letenni a képzést? Mekkora befektetést igényel?

Az ADR veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó képzés ideje 72 óra, melyet péntek, szombat, vasárnapi napokon három egymást követő hétvégén tartunk. A tanfolyam elvégzése mindenki számára kötelező, és nem adhatók tantárgyi felmentések.

Az alaptanfolyam ára 180 ezer forint, ami nem tartalmazza az ADR A és B melléklet kiadvány árát, mivel ezzel a tanfolyamra jelentkezők már jellemzően rendelkeznek. A kiadvány ára 15 ezer forint. Az ismeretfelújító tanfolyam ennél jóval olcsóbb, mindösszesen 59.500 forint jelenleg.

Jelentkezzen még ma, hogy megszerezze ezt a rendkívül fontos képesítést munkájához!

 

Hasonló cikkek

A biztonsági tanácsadó feladatai Az ADR 1.8.3 előírásai, illetve a 25/2014 (IV.30.) NFM rendelet szerint a veszélyes áruk közúti, vasúti vagy belvízi, tartányos vagy nemtartányos, öml...
ADR nem-tartányos alapképzés A veszélyes áru szállítására vonatkozó oktatás feltételei A veszélyes áruk szállításának körülményeiről született ADR megállapodás (a francia „Accord...
Mezőgazdasági vegyszerszállító szaktanfolyam A mezőgazdasági vegyszerek szállítása A mezőgazdasági vegyszerek teljes köre az ADR megállapodás hatálya alá tartozik. A 7/2011. (III. 8.) NFM rendel...
Az ADR tanfolyam célja Az ADR tanfolyam elvégzése minden olyan gépjárművezető számára ajánlott, aki veszélyes anyagokat szállít, akár tartányos, akár nem-tartányos formában....

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!