Az ADR előírásai alapján minden olyan járművet, amely valamilyen veszélyes anyagot szállít, ADR táblákkal kell jelölni.

Az ADR tábláknak két fajtáját különböztetjük meg: a szám nélkülieket, valamint a számozottakat. Közös jellemzőjük, hogy narancssárga színűek, illetve vékony fekete kerettel szegélyezettek, továbbá az is, hogy téglalap alakúak.

ADR tanfolyam és vizsga

ADR tanfolyam és vizsga

Számozott és szám nélküli ADR táblák

A szám nélküli ADR táblák a küldeménydarabos szállítás esetén, míg a számozottak az ömlesztett és tartányos szállítás esetén alkalmazandóak.

Ugyancsak az ADR írja elő azt is, hogy mely szállítási módok esetén hol kötelező a szállítást végző járműveken elhelyezni a táblákat, a megjelölés ugyanis szállítási módozatonként eltér egymástól. Sőt, bizonyos esetekben úgynevezett könnyített jelölés is alkalmazható – ezeket az eseteket is az ADR szabályzat írja le pontosan.

Mit jelölnek a számok az ADR táblákon?

A számozott ADR táblákon két, egymás alatt elhelyezkedő számot találunk. A két szám közül a felső a veszélyt jelző szám, az alsó pedig az úgynevezett UN szám.

A veszélyt jelző szám arra a veszélyességi osztályra utal, amely osztályba az adott veszélyes anyag az ADR alapján tartozik. (A gázok esetén ez a 2, míg radioaktív anyagoknál a 7, illetve az ezekkel a számjegyekkel kezdődő többjegyű számok.)

Az UN szám az anyagazonosító szám, amiből pontosan kiderül, hogy mit is szállít a jármű. Ez a szám mindig négyjegyű – ha háromjegyű, akkor nullával kezdődik.

Ha tehát egy számozott ADR táblán a 33 és az 1203 szerepel, akkor a veszélyes áru a könnyen gyulladó folyadékok osztályába (33) sorolandó, és a motorbenzinről (1203) van szó.

Az ADR táblákkal kapcsolatos ismeretek az ADR tanfolyam keretében sajátíthatóak el, aminek az elvégzése mindenkinek javasolt, aki a veszélyes árukkal a szállítás bármely fázisában kapcsolatba kerül. Jelentkezzen még ma tanfolyamainkra!

Hasonló cikkek

Megszűnt az undort keltő anyagok szállítása képzés... A veszélyes anyagok egy speciális csoportjába tartoznak az úgynevezett undort keltő anyagok. A név igen találó, hiszen az ilyen anyagoktól mindannyian...
Profi ADR oktatás Mindig is köztudott volt, hogy a magyarok kivételes szellemi tőkét mondhatnak magukénak, és igaz ez az ADR oktatásra is. Aki nálunk tanul, felsőfokon ...
A szippantósoknak is kell ADR tanfolyamot végezni?... Aki járt falura nyaralni – vagy esetleg mai napig ott él – biztos szembesült már azzal, hogy akármilyen visszataszítónak képzeljük el a munkáját, egy ...
Az ADR nem-tartányos tanfolyamra épülő kiegészítés... Aki veszélyes áruk szállításával akar foglalkozni, annak speciális tanfolyamokat kell elvégezni. Az ADR (azaz a francia „Accord européen relatif au tr...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!