2014. szeptember 11-től valamennyi sofőrnek, aki buszt vagy teherautót kíván vezetni bel- vagy külföldön, szüksége van GKI igazolványra. A GKI igazolvány – Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány – a GKI tanfolyam elvégzése és sikeres vizsga után szerezhető meg, érvényessége pedig öt évig tart.

GKI kártya

GKI kártya

Kinek kell GKI igazolvány?

A GKI igazolvány minden olyan sofőrnek szükséges, aki 3,5 tonnánál nehezebb járművet vezet, és az alábbi jogosítványtípusok valamelyikével rendelkezik: C, C1, C+E, C1+E, D, D1, D+E valamint D1+E.

Magának a vezetői engedélynek a megléte nem elegendő ahhoz, hogy valaki autóbuszt vagy teherautót hivatásos sofőrként vezessen, és a sofőrkártya, ami a digitális tachográf működtetéséhez szükséges, sem váltja ki azt.

Mikor nem kell GKI igazolvány?

Természetesen vannak kivételek, amikor a sofőrnek nem kell GKI igazolvánnyal rendelkeznie. Ilyen eset például, amikor egy jármű maximális sebessége legfeljebb 40 km/h, de akkor is mentességet élvez a sofőr, ha a gépjárművet csupán személyes célra használja, azaz nem végez hivatásszerűen fuvarozói tevékenységet vele, és a jármű össztömege nem haladja meg a 7,5 tonnát.

A GKI igazolvány megléte alól mentességet élvez továbbá az is, aki nem mint sofőr vezeti a tehergépjárművet, hanem azzal csak a munkájához szükséges anyagokat, felszerelést szállítja, itt területi korlát van, a működési terület 100 km-es körzeten belüli.

Ezekkel a kivételekkel azonban vigyázni kell, és mindig érdemes ellenőrizni, hogy a végezni kívánt tevékenységhez kell-e GKI igazolvány, mert ha szabálysértést követ el a sofőr, akkor bizony komoly, akár százezres nagyságrendű büntetésre számíthat. GKI tanfolyamainkon mindezeket részletesen tárgyaljuk, valamint a fontos és szükséges információkon túl, további hasznos tudást kap oktatóinktól! Jelentkezzen még ma!

Hasonló cikkek

A gépjárművezetők magas fokon képzettek Korábban már volt szó ezen a blogon arról, hogy a gépjárművezetőknek milyen papírokra van szüksége ahhoz, hogy törvényesen, a szabályoknak és az előír...
GKI tanfolyam Budapesten Bármely területen szeretne hivatásos sofőrként dolgozni, legyen az az autóbusz vezetése, vagy tehergépkocsi vezetése, GKI igazolványra lesz szüksége, ...
Mi az a Ro-La? A Ro-La vagy RoLa a német Rollende Landstrasse kifejezés rövidítése, amely magyarul gördülő országutat jelent. Kombinált szállítási mód, amelynek célj...
Online a GKI tanfolyamot! Immár több éve, 2006 óta kötelező a hivatásos sofőröknek GKI tanfolyamot végezniük, és sikeres vizsgát tenniük, hogy megkaphassák a GKI kártyájukat, a...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!