A két megjelölt szakma alapvető különbsége

A Transzport Studiumnál a vállalkozói szaktanfolyamok között mindkét, a címben megnevezett tanfolyam megtalálható. 

A legfontosabb eltérés a a taxis vállalkozó és a személygépkocsis személyszállító vállalkozó között, hogy az utóbbi által vezetett vállalkozás tulajdonában levő, és a szolgáltatást végző  gépjárműveken nincs taxaméter, azaz olyan készülék, amely a megtett út, illetve eltelt várakozás viszonylatában díjat számol ki a fuvarért és számlával egyenértékű blokkot bocsájt ki.

Abban azonban mindkét, a vállalkozói szaktanfolyamok körébe tartozó képesítés megegyezik, hogy a végzettséget megszerző vállalkozó a személyszállító cég vezetésére kap képesítést, nem a gépkocsik vezetésére, ahhoz kiegészítő tanfolyam elvégzése és vizsgázás szükséges (pl. taxis vizsga), amely képzésnek előfeltételei is vannak.

Mindkét esetben lehetőség van felmentés kérésére, szakirányú felsőfokú végzettség esetén. További  felmentések lehetőségeinek felmérése ingyenes Tudásmérés alapján történhet. A szolgáltatás keretében a Transzport Studium felmérést végez és a teszt eredménye alapján dönt a felmentési lehetőségekről, melyekhez az engedélyeket megkéri a hatóságoktól.

Taxis vállalkozó

Taxis vállalkozó

A taxis vállalkozó

A taxis vállalkozó taxi-gépkocsikkal belföldön, személyek szállításával foglalkozó vállalkozást vezet.

A taxis vállalkozó tanfolyam elvégzésének nincs feltétele és a képesítésnek nincs lejárati ideje. A tanfolyam négy tantárgy ismeretanyagát tartalmazza: jogi ismeretek; gazdasági és pénzügyi, adózási ismeretek; munkaügyi ismeretek; munkaügyi ismeretek és személyszállítási ismeretek.

A személygépkocsis személyszállító vállalkozó

A személygépkocsis személyszállító vállalkozó olyan céget alapít és/vagy vezet, amely belföldön jogosult turisztikai és idegenforgalmi céllal személyszállítást végezni, taxaméterrel nem rendelkező gépjárműveken, vasúti, vízi, légi utasszállításhoz csatlakozva, illetve sport, kulturális, oktatási eseményekhez/szervezetekhez kapcsolódóan.

A vállalkozói szaktanfolyamnak nincs feltétele, és a képzettségnek lejárati ideje sincs. Az tanfolyam alaptantárgyainak elnevezései megegyeznek a taxis vállalkozóéval, de természetesen tartalmukban a személygépkocsis személyszállító vállalkozó szakterületre szabottak.

Hasonló cikkek

Kinek van szüksége vállalkozói képzésre? Az internetes vállalkozások aranykorában, a DIY módszerek terjedésével felmerülhet a kérdés, hogy mi szükség van a közúti fuvarozóknak a vállalkozói k...
Vállalkozói képzés A közúti közlekedés több területén is lehet valaki vállalkozó, a két legfontosabb alternatíva a személyszállítás és az áruszállítás, melyek aztán tová...
Mindenkinek hasznos a vállalkozói képzés A vállalkozói képzés minden olyan illetőnek hasznos lehet, aki a jövőben egyéni vállalkozóként vagy céges formában szeretne tevékenykedni. Hiszen hiáb...
Árufuvarozó vállalkozó tanfolyam Városiasodó és globalizálódó világunkban óriási szerepe van az áruszállításnak. A lakosság élelmiszerekkel és fogyasztási cikkekkel való ellátása, óri...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!