Megszokott látvány az utakon, hogy élőállatot szállító járművekkel találkozunk, de pontosan milyen szabályokat, előírásokat is kell betartani ahhoz, hogy valaki ezt a tevékenységet végezhesse?

GKI tanfolyam és vizsga

GKI tanfolyam és vizsga

A szállítások alapvető csoportosítása

Az Uniós szabályozás ismer rövidtávú és hosszú távú állatszállítást. A rövidtávú – 8 óra időtartam vagy 50 km alatti – szállításoknál nincs semmilyen előírás. Ide tartoznak a hobbi állat szállítás, a mezőgazdasági szállítások (pl. vágóhídra).

A hosszú távú szállításoknál az állatok védelme érdekében nagyon szigorú szabályok vonatkoznak.

A megfelelő jármű elengedhetetlen

Élőállat a hatályos jogszabályok alapján nem szállítható akármilyen járművel – hogy milyen gépkocsi alkalmas erre a célra, az pontosan le van fektetve. Elengedhetetlen a megfelelő műszaki állapot, a GPS-es nyomkövető megléte, illetve az, hogy a teherautó kifejezetten erre a célra legyen kialakítva. Azt, hogy a jármű megfelel-e a felállított követelményeknek, minden esetben állatorvos ellenőrzi, hiszen fontos, hogy az állatokban az utazás során ne essen kár, és hogy a lehető leghumánusabban helyezzük el őket. Magát a szállítást lehetővé tévő engedélyt az állategészségügyi hatóság bocsátja ki.

Hatósági igazolások megléte

Élőállat csak abban az esetben szállítható, ha egészséges, és nem hordoz semmiféle betegséget. Erről az állatorvos egy úgynevezett állategészségügyi bizonyítványt ad ki, amelynek birtokában a jószág immár fuvarozható. Az érvényes állatszállítási menetlevél tartalmazza az állatokra vonatkozó egészségügyi igazolásokat, az útvonal tervet, az esetleges elhullás okait, stb.

Csak külön állatszállítási tanfolyamot végzett és abból sikeresen vizsgázott személyzet végezheti ezt a tevékenységet!

Csak az a vállalkozás végezhet hosszú távú állatszállítást, amelyik hatósági állatorvos ez irányú engedélyével rendelkezik!

Érdemes tájékozódni

Mivel a szállítás feltételei állatfajonként eltérhetnek egymástól, ezért a fuvarozás előtt érdemes mindig pontosan tájékozódni az előírásokról, és az egyéb rendelkezésekről is. A témáról GKI tanfolyamainkon részletesen tanulhat és naprakész tudást szerezhet! Jelentkezzen még ma!

Hasonló cikkek

Hogyan tesz magabiztosabb vezetővé a szimulátoros ... A GKI képzés egyedülálló és hasznos része a szimulátoros oktatás, melynek köszönhetően a járművezető biztonságos körülmények között sajátíthatja el a ...
GKI tanfolyam bárhol Egyszerűen és rugalmasan is elvégezhetőek a továbbképzések. A tehergépkocsi vezetőknek és az autóbuszvezetőknek is öt évente továbbképzésen, egy ismer...
Autóbusszal belvárosban és külföldön Ahhoz, hogy valaki jogszerűen vezessen autóbuszt közúton a D1, D1+E, D, D+E kategóriájú vezetői engedély mellett GKI vizsgát is kell tennie, no meg el...
Kötelező a GKI vizsga Immár 2014 óta mindenkinek kötelező GKI vizsgát tennie, aki hivatásos sofőr akar lenni, vagy az akar maradni és ezért szüksége van GKI kártyára. A kár...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!