Közúti árutovábbítási engedély

A 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet rendelet hatálya alá többek között a 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek, illetve a velük folytatott szállítmányozási tevékenység tartozik. A határértéket meghaladó méretű járművekkel végzett üzleti tevékenység (díj ellenében végzett közúti áruszállítás) folytatásához az EU területén közúti árutovábbítási engedély szükséges.

A közúti árutovábbítási engedélyt – akár belföldi, akár nemzetközi forgalomban – a magyar közlekedési hatóság bocsájtja ki a magyarországi székhellyel rendelkező vállalkozás számára.

A tevékenységi engedélyt (és a szükséges engedélykivonatokat) a közúti hatóság a fuvarozó kérésére állítja ki, abban az esetben, ha a a vállalkozás teljesíti a 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet előírásait.

Vállalkozói tanfolyam

Vállalkozói tanfolyam

A tevékenységi engedély kiállításának feltétele a vállalkozás, a vállalkozás vezetőjének, szakmai irányítójának jó hírneve (erkölcsi bizonyítványok szükségesek az igényléshez mind a vezető, mind a szakmai irányító(k) részéről), a megfelelő gazdasági háttér (nincs köztartozás) és vagyon (vagyoni igazolás szükséges, a vállalkozás összes szállítmányozó járművét beleértve).

A tevékenységi engedély kiváltásához vállalkozói vizsgabizonyítvány is szükséges, amely Árufuvarozó Vállalkozó szaktanfolyam elvégzését tanúsítja. A képesítés 10 évre érvényes, a megújítása Árufuvarozó Vállalkozó ismeretfelújító tanfolyam elvégzése után lehetséges. A tanfolyamoknak nincs elvégzési feltétele.

Ha a szállítmányozó flottájában egyébként kisebb össztömegű járművek vannak, de legalább egy 3,5 tonna felettivel rendelkezik, akkor mindegyik járműre vonatkozik a bejelentési kötelezettség, illetve minden járműre a Kormányrendelet 3,5 tonna össztömeg feletti szállítójárművekre vonatkozó előírásait kell alkalmazni.

2013-tól jelentős változás az is, hogy 3,5 t össztömeg felett a szállítást végző járművekre is kötelező beszerezni a “sajátszámlás szállítási engedély”-t, az okmány nélkül nem közlekedhet nagyobb szállító tehergépjármű a közúton.

Változás a közúti áruszállításban az EU-ban 2015 január 1-től

Ez év elejétől mindenféle EU-n belüli árumozgatást előre fel kell vezetni az EKÁER (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer) adminisztrációs rendszerébe.

Hasonló cikkek

Külföldön, belföldön… Az európai gazdaság legfőbb húzóereje továbbra is Németország, ahol sok más szakma mellett, folyamatosan hiány van nemzetközi gépkocsivezetőből is, de...
GKI tanfolyam Budapesten A hatályos jogszabályok értelmében már nem elég csupán "C" vagy "D" kategóriás jogosítvánnyal rendelkezni – azoknak, akik autóbuszt, vagy 3,5 tonnánál...
Élőállat szállítása közúton Megszokott látvány az utakon, hogy élőállatot szállító járművekkel találkozunk, de pontosan milyen szabályokat, előírásokat is kell betartani ahhoz, h...
GKI tanfolyam bárhol Egyszerűen és rugalmasan is elvégezhetőek a továbbképzések. A tehergépkocsi vezetőknek és az autóbuszvezetőknek is öt évente továbbképzésen, egy ismer...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!