A veszélyes áruk szállítását a gépjárművezető csak ADR vizsga birtokában végezheti. Az ADR vizsga megszerzésének feltétele pedig a megfelelő tanfolyam elvégzése, attól függően, hogy milyen típusú veszélyes anyagot kell a sofőrnek fuvaroznia, illetve, hogy a szállítás tartányos, vagy nem-tartányos módon történik.

ADR vizsga

ADR vizsga

Az ADR vizsga feltételei

ADR vizsgát a megfelelő ADR tanfolyam elvégzése után tehet a képzés résztvevője.

ADR vizsga tehető nem-tartányos, illetve tartányos szakosító kategóriában – az utóbbira jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a nem-tartányos módra –, valamint akkor is, ha valaki veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó szeretne lenni, amihez azonban már közép-, vagy felsőfokú végzettség szükséges.

A nem-tartányos ADR vizsga négy, míg a tartányos szakosító két “tantárgyból” áll, és amennyiben sikeres, arról a vizsgázó hatósági bizonyítványt kap, aminek birtokában már végezheti az veszélyes áruk szállítását az adott kategóriában.

Az ADR vizsga követelményei

A nem-tartányos ADR vizsga két részből áll: elméleti és gyakorlati blokkból. Így írásbeli vizsgát alap- és speciális ismeretekből, míg gyakorlati vizsgát két modulból szükséges tenniük a tanfolyam résztvevőinek.

A tartányos szakosító kategóriában tartányos általános ismeretekből van írásbeli vizsga, speciális ismeretekből pedig mind írásban, mind pedig szóban számot kell adni a megszerzett tudásról.

Miután a fuvarozó vállalkozó sikeresen letette az ADR vizsgát, már valamennyi olyan ismerettel rendelkezni fog, aminek birtokában biztonságosan szállíthat veszélyes anyagokat a közutakon.

Hasonló cikkek

Kell ötévente az ismeretfelújítás A veszélyes áruk szállításához kötődő munkavégzés során, ötévente mindenkinek ADR ismeretfelújító vizsgát kell tennie, előtte pedig az ismeretfelújító...
Milyen ADR tanfolyam való Önnek? Manapság egyre több szállítmányozási cég várja el leendő dolgozóitól, gépjárművezetőitől, hogy rendelkezzenek ADR bizonyítvánnyal. A trendnek köszönhe...
ADR tartányos alapképzés Ugye, ha már van nem-tartányos alapképzés, azt várnánk, hogy tartányos alapképzés is legyen? A dolog ennél egy picit bonyolultabb, itt az idő, hogy re...
A szállítás magasiskolája Ahány veszélyes áru, annyi szállítási mód. Jó ez természetesen nem teljesen igaz, de tény, hogy aki ADR oktatáson vesz részt, az könnyen lepődik meg a...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!