A veszélyes áruk szállítását a gépjárművezető csak ADR vizsga birtokában végezheti. Az ADR vizsga megszerzésének feltétele pedig a megfelelő tanfolyam elvégzése, attól függően, hogy milyen típusú veszélyes anyagot kell a sofőrnek fuvaroznia, illetve, hogy a szállítás tartányos, vagy nem-tartányos módon történik.

ADR vizsga

ADR vizsga

Az ADR vizsga feltételei

ADR vizsgát a megfelelő ADR tanfolyam elvégzése után tehet a képzés résztvevője.

ADR vizsga tehető nem-tartányos, illetve tartányos szakosító kategóriában – az utóbbira jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak, mint a nem-tartányos módra –, valamint akkor is, ha valaki veszélyes áru szállítási biztonsági tanácsadó szeretne lenni, amihez azonban már közép-, vagy felsőfokú végzettség szükséges.

A nem-tartányos ADR vizsga négy, míg a tartányos szakosító két “tantárgyból” áll, és amennyiben sikeres, arról a vizsgázó hatósági bizonyítványt kap, aminek birtokában már végezheti az veszélyes áruk szállítását az adott kategóriában.

Az ADR vizsga követelményei

A nem-tartányos ADR vizsga két részből áll: elméleti és gyakorlati blokkból. Így írásbeli vizsgát alap- és speciális ismeretekből, míg gyakorlati vizsgát két modulból szükséges tenniük a tanfolyam résztvevőinek.

A tartányos szakosító kategóriában tartányos általános ismeretekből van írásbeli vizsga, speciális ismeretekből pedig mind írásban, mind pedig szóban számot kell adni a megszerzett tudásról.

Miután a fuvarozó vállalkozó sikeresen letette az ADR vizsgát, már valamennyi olyan ismerettel rendelkezni fog, aminek birtokában biztonságosan szállíthat veszélyes anyagokat a közutakon.

Hasonló cikkek

ADR 1.3 oktatás és ADR vizsga A veszélyes áruk szállítása és a veszélyes árukhoz kapcsolódó munka komplex és összetett feladat, minden körülmény között ADR vizsgához kötött, igaz e...
A veszélyes áruk ADR-osztályozása A veszélyes árunak – melynek szállítására az ADR (a Veszélyes Áruk Szállításáról szóló Európai Megállapodás) Magyarországon 1979. óta vonatkozik – azo...
Jogszabályok mentén – a Veszélyes áru bizton... Statisztikai adatok szerint jelenleg, megközelítőleg az összes szállított árumennyiségnek közel 15 %-a veszélyes áru, így ennek fényében van szükség v...
Veszélyes áruk szállítása A veszélyes áruk szállítása nem mindennapi körültekintést és felkészültséget igényel a sofőröktől, hiszen ezek az anyagok az egészségre ártalmasak, és...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!