2014-ben fogadta el az Országgyűlés az adótörvény azon módosításait, amelyek a gazdaság fehérítését szolgálják. Ezek között kiemelt szerepet tölt be az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) 2015. január 1-el történő bevezetése.

Az EKÁER feladata

A rendszer elsődleges feladata, hogy kizárja az illegális árumozgást, ennek érdekében nyomon követi a termékek valós útját, az árubeszerzések és továbbértékesítések során keletkezett közterhek befizetését, illetve a hazánkban forgalomba kerülő áruk esetében biztosítja, hogy előzetesen bejelentésre kerüljenek az adóhaságnál.

EKÁER

EKÁER

Az EKÁER működése

Bejelentkezés

Az EKÁER rendszerébe önként kell bejelentkezni azoknak, akiket a jogszabály erre kötelez.

Bejelentkezési kötelezettség terheli a

  • Európai Unió területéről hazánkba áramló termékbeszerzést és egyéb célú behozatalt,
  • a Magyarországról az EU területére irányuló termékkivitelt és egyéb célú exportot,
  • a belföldi áruforgalom azon adóköteles részét, amelyet nem végfelhasználók részére értékesítenek,

abban az esetben, ha az áruszállítást útdíjköteles (3,5 tonna feletti) gépjárművel, közúti fuvarozás keretein belül bonyolítják.

Az EKÁER bejelentés kötelezettsége bizonyos esetekben a nem útdíjköteles gépjárművekkel való szállítás esetére is kiterjed (összeg- és súlyhatártól függően), ezek pedig a kockázatosnak minősített élelmiszerek és egyéb termékek. A kockázatos termékek körét NGM rendelet tartalmazza,

A bejelentési kötelezettség az ügylet belföldi résztvevőjét érinti. A bejelentkezéshez szükséges online felület eléréséhez szükséges, hogy az adózónak (törvényes képviselőjének vagy állandó meghatalmazottjának) legyen ügyfélkapu hozzáférése a NAV weboldalán. Belépés után online igényelhet egy elsődleges felhasználói felhasználónevet és jelszót, majd azzal belépve másodlagos felhasználói hozzáféréseket hozhat létre.

Fuvarok bejelentése

A bejelentendő alapadatok köre a feladó és az átvevő adataira (név és adószám), valamint a fel- és lerakodás címére korlátozódik.

A rakománnyal kapcsolatos információk között szükséges megadni az EKÁER számhoz tartozó termékek általános megnevezését, vámtarifaszámát, az egyes termékhez tartozó bruttó össztömeget.

A szállítás céljával kapcsolatos témakörben nyilatkozni kell a fuvarozás indokáról, ami lehet termékértékesítés, termékbeszerzés, bérmunka és egyéb cél. Fel kell tüntetni ez egyes termékcsoportok adóteher nélkül értelmezett értékét (beszerzési ár vagy előállítási érték).

A gépjárművel kapcsolatos adatok közé tartozik a jármű (és ha van pótkocsi) rendszámának/rendszámainak megadása.

A fuvar adatainál, ha Magyarországról történik az indulás, akkor a felrakodás időpontját, ha ide történik a szállítás, akkor a lerakodás időpontját kell megadni.

Amennyiben további információkra lenne szüksége, vállalkozói tanfolyamainkon készségesen állunk rendelkezésére. Jelentkezzen még ma!

Hasonló cikkek

Nagy segítség a vállalkozói képzés Érdekes kérdés, hogy vállalkozónak születik-e az ember, vagy tanulható-e a dolog. Valószínűleg ez is és az is igaz egy kicsit. Kétség kívül nem árt, h...
Árufuvarozó vállalkozó tanfolyam Városiasodó és globalizálódó világunkban óriási szerepe van az áruszállításnak. A lakosság élelmiszerekkel és fogyasztási cikkekkel való ellátása, óri...
Vállalkozói képzés Igazán sikeresek csak biztos tudás birtokában lehetünk, nincs ez másképpen akkor sem, ha saját, árufuvarozással foglalkozó vállalkozást szeretnénk ind...
Kulcs a sikerhez: vállalkozói képzés Amikor az ember hosszú időn át dolgozik egy cég alkalmazottjaként, és hatalmas tapasztalatra tesz szert, akkor felmerül benne a kérdés, hogy miért ne ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!