A közúti szállításban a rakomány rögzítése többféle módon is történhet – ezek közül érdemes mindig a legcélszerűbbet kiválasztani a balesetek megelőzése, valamint az áru biztonsága érdekében.

Rakományrögzítés tanfolyam

Rakományrögzítés tanfolyam

A torlaszolásos rögzítés

Mint ahogy a neve is mutatja, a torlaszolásos rögzítés azt jelenti, hogy az árut egy rögzített elemhez illesztik – ez éppúgy lehet a jármű felépítménye (oldalfalak, homlokfalak), mint a rakoncák, vagy a különféle párnázóanyagok: támasztó- és rögzítőfák, légzsákok, de akár rakodólapok is.

A torlaszolásos rögzítés akkor lesz igazán hatékony, amennyiben a rakomány darabjai mind egymáshoz, mind pedig a torlaszolóelemhez tökéletesen illeszkednek, ennek hiányában párnázóanyagokkal kell kitölteni a réseket.

Kötözéses rögzítés

A kötözéses rögzítés annyit jelent, hogy az áru összefogását láncok, hevederek és egyéb, erre alkalmas anyagok alkalmazásával érik el, ami egyúttal a rakomány elmozdulását is megakadályozza.

A kötözés lehet leszorításos, hurkos, továbbá ferde kötözés, illetve ezek tetszőleges kombinációja. A leszorításos kötözés esetén a kötözőeszköz az áru tetejére kerül, ami így megakadályozza, hogy a rakomány elcsússzon vagy felbillenjen.

A hurkos kötözés esetén a rakomány a jármű egyik oldalához kerül rögzítésre, ezáltal az áru nem tud elcsúszni a másik irányba. Ha a hurkos kötözést mindkét irányban alkalmazzák, a rakomány garantáltan nem borul majd föl.

Torlaszolásos és kötözéses rögzítés kombinálása

Természetesen a torlaszolásos rögzítés a kötözéses rögzítéssel együtt is alkalmazható, attól függően, hogy milyen rakományt szállítunk – kerekes jármű fuvarozása esetén például kifejezetten ajánlott a két mód kombinálása.

Rakományrögzítő képzés

Iskolánkban megfelelő létszám esetén indít rakományrögzítő tanfolyamot, melynek keretében az iskola saját tulajdonú felépítményen tanulják meg a hallgatók a rakományrögzítés fortélyait.

Hasonló cikkek

Kötelező a GKI vizsga Immár 2014 óta mindenkinek kötelező GKI vizsgát tennie, aki hivatásos sofőr akar lenni, vagy az akar maradni és ezért szüksége van GKI kártyára. A kár...
A buszsofőrök 25 százalékának még nincs GKI vizsgá... Bár 2013. szeptember 10. óta kizárólag egy a szakmai képesítést igazoló GKI kártya birtokában lehet buszt vezetni; 2014. július végi adatok szerint a ...
Érdemes visszatérnie a buszvezető szakmához Korábban buszvezetőként dolgozott, de karriert váltott? Ha jelenlegi munkahelyével valamiért nem elégedett, és nemcsak a cégtől, hanem a szakmától is ...
Mikor büntethetik az Uber-sofőrt? A közösségi alapon szerveződő, személyszállítási tevékenységet végző Uber 2014 óta már Magyarországon is elérhető. Mivel sem saját járműflottája, sem ...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!