Évtizedek óta erősödő tendencia, hogy a korábban kifejezetten férfiasnak gondolt szakmákban – pl. különféle járművek vezetői: vonat, repülő, kamion, targonca, taxi stb. – egyre több hölgy kér helyet magának, és egyre többen tűnnek fel a taxi tanfolyam hallgatói között is. Korábban ellentmondásos fogadtatásukat mára az elfogadás váltotta fel, mind a laikusok, mind a kollégák részéről. Ugyanakkor kérdés, főleg a kívülállók fejében az, hogy hogyan tud helytállni ezeken a területeken egy nő, és milyen hátteret kap az őt alkalmazó cégektől. Milyen nehézségei lehetnek a gyengébbik nem képviselőinek ezeken a területeken?

GKI tanfolyam - Taxi gépkocsivezető

GKI tanfolyam – Taxi gépkocsivezető

Műszaki felkészültség

Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy elsősorban azok a nők lépnek ilyen pályára, akikben alapból pislákol (vagy éppen gyerekkoruk óta lángol) a műszaki érdeklődés. A taxi tanfolyam tanmenetében megismerhető alapismeretek és egyedi technikák a hölgyek számára is ugyanolyan szinten elsajátíthatók, mint a férfiak számára, az igazán innovatív oktatási cégek pedig felkészültek arra, hogy mindenki számára érthető módon oktassanak.

A sofőri pályára vágyó nők gyakran olyan közegben vagy családban nőttek fel, ahol a járművek iránti – nem csak vezetéstechnikai, de műszaki – érdeklődés örökség vagy hagyomány. Bízzunk abban, hogy a műszaki készség nem válogat nem szerint!

Vezetési készség

A műszaki érzékhez hasonlóan a vezetési készség is az „alapkészlet tagja” a női hallgatóknál is. Tény, hogy a nők biológiai paraméterei eltérnek a férfiakétól (gondolunk itt az érzékelés, agymunka, illetve a motivációk sajátosságaira), de ebből nem következik, hogy a nők rosszabb vezetők lennének, sőt. Az a képesség, hogy a nők jobb megfigyelők (a figyelmük gyakran olyan apró részletekre is kiterjed, amire a férfiaké nem), gondosabbak és gondoskodóbbak, sok esetben biztonságosabb közlekedést tesz lehetővé, mint a férfiak esetében.

Fizikai kihívások

Való igaz, hogy mind a gépjármű kezelése során, mind a munkabiztonság területén kialakulhatnak olyan helyzetek, amikor szükség van nagy fizikai erőre. Ugyanakkor a taxi tanfolyam nem tesz különbséget a hallgatókkal szemben támasztott elvárások terén, vagyis aki elvégezte azt és elhelyezkedett, az meg tudta és meg fogja tudni oldani ezeket a helyzeteket is.

A cikk második részében a speciális taxis ismereteket vizsgáljuk meg a hölgyek esetében (tájékozódás, utasfelvétel, etika és elsősegélynyújtás)!

Hasonló cikkek

GKI tehergépkocsi vezetői alapképzés A tehergépkocsi vezetői alapképzés megszerzésére kötelezett minden, a közúti közlekedésben részt venni szándékozó, C, C1, alapkategóriájú vagy C+E, C1...
Hogyan szabályozza az Unió a gépkocsivezetők más e... A gépkocsivezetők munkája során vannak olyan helyzetek, amikor a sofőr az általa kísért gépkocsival együtt más közlekedési eszközön utazik. Alapvetően...
A taxis tanfolyam után Sajnálatos módon az utóbbi években esett a taxisok presztízse, így aki taxis tanfolyamra jelentkezik, annak felelősség is kerül vállára, hogy a szakma...
Autóbusszal belvárosban és külföldön Ahhoz, hogy valaki jogszerűen vezessen autóbuszt közúton a D1, D1+E, D, D+E kategóriájú vezetői engedély mellett GKI vizsgát is kell tennie, no meg el...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!