A mezőgazdasági vegyszerek szállítása

A mezőgazdasági vegyszerek teljes köre az ADR megállapodás hatálya alá tartozik. A 7/2011. (III. 8.) NFM rendelet előírásai szerint azonban, ha lassú járművel vagy mezőgazdasági vontatóval történik a szállítás, akkor nem az ADR veszélyes anyagok szállításáról szóló megállapodás figyelembevételével (azaz ADR tanfolyam elvégzése nélkül, ADR vizsga és igazolvány nélkül is) lehet a szállítást végezni.

A szállítható anyagok körét (műtrágya, gázolaj, növényvédő szerek), a szállítási sebességet (maximum 40 km/h) és a szállítás maximális távolságát (maximum 25 km) a rendelet szabályozza.

ADR tanfolyamok

ADR tanfolyamok

A Mezőgazdasági vegyszerszállító tanfolyam

A Mezőgazdasági vegyszerszállító szaktanfolyam a Transzport Studiumnál az ADR tanfolyamok csoportjába került besorolásra, ennek ellenére a mezőgazdasági vegyszerek nem az ADR hatálya alá tartozó szállítási módjaival kapcsolatos előírásokkal és lehetőségekkel ismerteti meg a hallgatókat. Javasolt a részvétel a mezőgazdasági járművek és lassú vontatók sofőrjei és járműkísérői számára, akik ADR igazolvány nélkül szándékoznak mezőgazdasági vegyszereket szállítani.

A tanfolyam során olyan előírásokkal és praktikus ismeretekkel ismerkednek meg a hallgatók, amelyeket ezen veszélyes anyagok szállítása során, felrakodásakor, a jármű előkészítése, átvétele és tisztítása folyamán alkalmazni kell a biztonságos szállítás érdekében. Megismerkednek a szállítandó anyagok tulajdonságaival, kezelésével, továbbá az esetleges károk elhárításának lehetőségeivel is.

A tantárgyak a következők:

  • Általános ismeretek, főbb veszélyek,
  • Szállító egységek és jelölések,
  • Rakodási és kárelhárítási ismeretek

Mindhárom tantárgyból szóbeli vizsgákat kell tenni az oktatás napján. Sikeres vizsga esetén hatósági bizonyítványt állítunk ki.

A tanfolyam egy napos időtartamú, ezért a jelenlét minden órán kötelező, sem a hiányzás nem elfogadható, se tantárgyi felmentésnek nincs helye.

A tanfolyam elvégzésének nincs előfeltétele, a kiadott bizonyítványt nem kell később megújítani, az visszavonásig érvényes.

Hasonló cikkek

Kell ötévente az ismeretfelújítás A veszélyes áruk szállításához kötődő munkavégzés során, ötévente mindenkinek ADR ismeretfelújító vizsgát kell tennie, előtte pedig az ismeretfelújító...
ADR 1.3 oktatás és ADR vizsga A veszélyes áruk szállítása és a veszélyes árukhoz kapcsolódó munka komplex és összetett feladat, minden körülmény között ADR vizsgához kötött, igaz e...
Szabályok és kötelezettségek Veszélyes jellegéből adódóan az ADR előírásait a technikai haladásnak megfelelően folyamatosan fejlesztik, a módosítások és kiegészítések 2 évenként l...
Nem drága az ADR vizsga ára Szakmai fórumokon, gyakran lehet olvasni, hogy az ADR nem játék, komolyan kell venni, és csak jól képzett, felkészült szakembereknek lenne szabad vele...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!