Targoncavezető tanfolyam és vizsga

Indul: 2022. január 25.
Befejezés: 2022. február 02.

Ismertető

Képzésünk megfelel az 54/2021.(IX.5.) ITM rendelet előírásainak.

A targoncavezetői tanfolyam résztvevői a tanfolyam elvégzése után megszerzett szakképesítéssel az építőiparban, a szállítás, raktározás területén, logisztikákban, áruházakban és még számtalan munkahelyen tudnak targoncás állást betölteni. A targoncavezetői állások betöltéséhez a munkahelyek folyamatosan keresik a megfelelően képzett, targoncákat kezelni tudó szakembereket.

A megszerezhető képesítés

Targoncavezető. FEOR szám: 8425

A választott géptípusú targonca jogosítvány megszerzése

A targonca jogosítvány megszerzéséhez az adott géptípusok kezeléséhez a jelentkezőnek nagykorúnak és az orvosi vizsgálat alapján a feladatvégzésre alkalmasnak kell lennie, de a targonca tanfolyam elvégzésének feltétele a 8 általános iskola végzettség is.

A targonca jogosítvány megszerzéséhez számos különféle ismeretet kell elsajátítaniuk a jövendőbeli gépkezelőknek, így a targonca tanfolyam során a gépkezelők számára kötelezően ismerendő általános ismereteken túl a targoncavezetők speciális feladataira is felkészítjük őket.

A targonca tanfolyam során mind elméleti, mind gyakorlati oktatásban kell részt venniük a jelentkezőknek, így birtokába kerülnek a szükséges ismereteknek minden szinten. A hangsúly természetesen a gyakorlaton van, hiszen a gépkezelőknek elsősorban azt kell megtanulniuk, hogy hogyan kezeljék a választott géptípust rutinosan. Az adott típusú targonca jogosítvány birtokában lévő vezetők képesek megoldani mindazokat a speciális feladatokat, amelyek e munka során adódhatnak.

A jogosítvány targoncára a vizsga letételével szerezhető meg, mely során a tanuló gépkezelők számot adnak mindarról a tudásról, amelyet a választott típusú targonca tanfolyam során elsajátíthattak. A számadásra írásban és szóban kerül sor, és természetesen a gyakorlatban is be kell mutatniuk, hogy magabiztosan, biztonsággal, az előírásoknak megfelelően, a feladatok és problémák megoldására mindig készen állva képesek kezelni a targoncát.

Választható gépcsoportok

A targoncák három géptípusát választhatja:

 • Vezetőüléses targonca (3324)
 • Vezetőállásos targonca (3313)
 • Gyalogkíséretű targonca (3312)

Ki lehet targoncavezető?

Targoncavezető az a személy, aki a targoncát jogosult működtetni, és ezzel a feladattal megbízták. Targoncát önállóan az a személy kezelhet, aki

 • 18. életévét betöltött, vagy szakmunkás,
 • a feladat elvégzésére a vonatkozó jogszabály szerint előzetes és időszakos orvosi vizsgálat alapján alkalmas,
 • rendelkezik a targonca kezeléséhez szükséges gépkezelő jogosítvánnyal.

Jelentkezés feltételei

 • 8 általános iskolai végzettség
 • Egészségügyi alkalmasság
 • A hatósági vizsgáig betöltött 18. életév

A tanfolyam menete

A tanfolyamokat minimum 10 fő esetén indítjuk, időtartama vizsgákkal együtt: 3 hét.

Témakörök:

 • Általános munkavédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek (8 óra)
 • Általános üzemeltetési és technológiai ismeretei (8 óra)
 • Szakirányú gépspecifikus feladatai (8 óra)

Elméleti órák: kedd-csütörtök-kedd 8-8 óra, 2 héten keresztül, összesen 24 óra.

Gyakorlati órák: hétfő-vasárnap 9-9 óra, 2 héten keresztül, egyeztetett időpontokban, összesen 6 óra/gép.

Vizsga

A tanfolyam elvégzését követően 3 szóbeli és 1 gyakorlati vizsgát kell tenni.

A Hatósági elméleti és gyakorlati vizsga után gépkezelő jogosítvány kap a Hallgató.

Egy komplex, felelősségteljes szakma

A targoncavezetők munkája a logisztikában vagy az ipar számos területén nélkülözhetetlen. Olyan képzett szakemberek nélkül, akik képesek az önjáró emelő- és rakodógépek kezelésre, a raktározás, mint olyan gyakorlatilag elképzelhetetlen napjainkban. Éppen ezért a targonca jogosítvány megszerzésével kezelhető csak, olyan vezetők által, akik felkészültek az ezzel a hivatással járó mindennapi kihívásokra és a feladatok megoldására.

A targoncavezetés önmagában is komplex szakma, amelyben az általános feladatokon túl rengeteg speciális kihívásnak is meg kell felelni. Éppen ezért a targonca jogosítvány három különféle gépcsoportban szerezhető meg. A vezetőüléses, vezetőállásos vagy gyalogkíséretű targoncák kezelése egymástól részben eltérő ismeretek megszerzését teszi szükségessé, általános jogosítvány targoncára nem szerezhető ilyen formában.

Szállás lehetőségek a tanfolyam idejére

Úgy gondolja, hogy ez a tanfolyam pont megfelelő Önnek, de túl messze van a lakhelyéhez képest? Ez ne legyen probléma! Ismerjük a budapesti szálláshelyeket: van köztük hotel, panzió és munkásszállás is, különböző árkategóriákban. Segítünk Önnek abban, hogy azok közül a szállások közül válasszon egy olyat, amelyik a legközelebb van az iskolánkhoz, színvonalában, árban, szolgáltatásban a legjobbat nyújtja, ami minden szempontból megfelel Önnek. Így a tanfolyam ideje alatt nem kell plusz útiköltséget fizetnie, és a szállásdíjjal együtt is olcsóbban és kényelmesebben tudja elvégezni tanfolyamunkat. Kérjük, érdeklődjön elérhetőségünkön!

 • Targoncavezető tanfolyam és vizsga 1 géptípusra 69 000 Ft Jelentkezés
 • Targoncavezető tanfolyam és vizsga 2 géptípusra 96 000 Ft Jelentkezés
 • Targoncavezető tanfolyam és vizsga 3 géptípusra 117 000 Ft Jelentkezés