“A sofőröknek és a gépkezelőknek hozta a legnagyobb emelést az év.” – Derül ki a Profession.hu 2018-as év munkaerő-piaci helyzetét elemző cikkéből. Érdemes hát benevezni egy gépkezelői jogosítványba, mert munkát találni most nem lesz nehéz, a bérezés pedig évről-évre emelkedik hazánkban is.

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok - Targoncavezető tanfolyam és vizsga

OKJ-s Gépkezelői tanfolyamok – Targoncavezető tanfolyam és vizsga

A szak- és fizikai munkások napról-napra több lehetőség közül választhatnak, de jelenleg a gépkezelők vannak a legszerencsésebb helyzetben, vagyis azok, akik rendelkeznek gépkezelői jogosítvánnyal. Érdekesség, hogy amíg 2017-ben még a fizetés megadása nélkül hirdettek állást a gépkezelői jogosítvánnyal rendelkezők számára, addig tavaly már egyre több hirdetés mellett szerepelt a konkrét havi bér megnevezése. A cégek ezzel is vonzóbbá akarták magukat tenni az állást keresők számára. A dolog egyébként működött, mert a fix kereseti lehetőséget megadó hirdetéseket a statisztika szerint 72 százalékkal többen nyitották meg. A sofőrök és a gépkezelői jogosítvánnyal rendelkező munkavállalók jól jártak a tavalyi évben, átlagosan 15 százalékkal kaptak magasabb fizetési ajánlatokat, mint egy évvel korábban. Azok, akiknek volt gépkezelői jogosítványa ráadásul az elhelyezkedés tekintetében is nagyon szerencsés helyzetben voltak, ugyanis 2018-ban ez volt a nyolcadik leggyakrabban meghirdetett munkakör országos szinten.

Sokan akartak gépkezelői jogosítványt

Nem csak az elhelyezkedés, de a képzések is sikeresek voltak a tavalyi évben. A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adatai szerint legalábbis a gépkezelői jogosítvány megszerzésére irányuló és a gépész ipari tanfolyamok voltak a legkelendőbbek. Tavaly a targoncavezető és emelőgépkezelő mellé az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő képzés is felkerült a dobogóra, mint a harmadik legsikeresebb szakma. Érdekesség, hogy 2017-ben is a targoncavezető és emelőgépkezelő volt az első és második helyezett, akkor azonban harmadikként a gázcseretelep-kezelő képzés tudott becsatlakozni hozzájuk. A negyedik és az ötödik helyre új képzések kerültek az országos statisztika szerint, mégpedig a gát- és csatornaőr valamint a külszíni bányász. Utóbbira kétszer többen jelentkeztek 2018-ban, mint az azt megelőző évben. Persze még ez a megugró érdeklődés sem tudta letaszítani a trónról a gépkezelői jogosítvány iránti lankadatlan lelkesedést.

Összetétel

A gépkezelői jogosítvány megszerzése továbbra is mindenekelőtt a férfiakat vonzza, holott a nők számára is nyitottak a tanfolyamok. Korosztály szerint 25-34 és a 35-44 év között jelentkeznek a leggyakrabban a képzésekre. A hölgyek számára a tisztítás-technológiai szakmunkás, a munkavédelmi technikus és a gázcseretelep-kezelő tanfolyamok voltak a legnépszerűbbek az ipari képzések közül. A jövőben könnyen lehet, hogy ez is változhat és a gyengébbik nem közül is többeknek lesz izgalmas a gépkezelői jogosítvány megszerzése. Az északi országokban, mint például Dánia vagy Norvégia, más a helyzet, ott sokkal több nőnek van gépkezelői jogosítványa, mint nálunk, jóllehet ott a nők és a női munka is más megítélés alá kerül, mint Magyarországon.

Mi mindig örülünk, amikor nő jelentkezik a képzésre, mert a sokéves tapasztalatunk alapján elmondható, hogy sokszor alaposabbak, gondosabbak, mint férfi társaik és szorgalmas, példamutató tanulásukkal jótékony hatást fejtenek ki a férfi hallgatókra.

Hasonló cikkek

Szakember kerestetik Egy targoncavezetői tanfolyam elvégzése új szakmát jelent, adott esetben pedig nem egyet, hanem azonnal hármat is, mivel lehetőség van rögtön plusz ké...
Targoncázás szerelemből A targonca jogosítvány megszerezése, évek óta a legnépszerűbb OKJ-s képzés Magyarországon. Az igazat megvallva, ennek van egy olyan oldala is, hogy az...
Gépkezelők a logisztikában A gépkezelő jogosítvány megszerzése napjainkban egyre népszerűbb fiatalok és idősebbek körében is. Valószínűleg ennek azaz oka, hogy érdemes átváltani...
OKJ felnőttoktatás Ma, amikor a világ folyamatosan változik, senkinek nem elég már egyetlen szakképesítés – előfordulhat, hogy az addig biztosnak gondolt munkahely egyik...

Minden vélemény számít!

Ossza meg velünk a gondolatait, véleményét a cikkel kapcsolatban vagy ha kérdése van, tegye fel őket a hozzászólásokban itt vagy a közösségi médiákon! Ha tetszett a cikkünk, like-oljon minket Facebook-on, kövessen Instagram-on vagy Twitter-en, hogy ne maradjon le a legfrissebb hírekről, akciókról és cikkekről a jövőben sem!